FIFO.GR | Ήταυρος στο υγρό μάτι της Θεσσαλικής γης του Ευάγγελου Σπ. Κάβουρα, Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζέρβας
194
post-template-default,single,single-post,postid-194,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

Ήταυρος στο υγρό μάτι της Θεσσαλικής γης του Ευάγγελου Σπ. Κάβουρα, Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζέρβας

Το θεατρικό έργο «Ήταυρος, στο υγρό μάτι της θεσσαλικής γης» του Κάβουρα Ευάγγελου σε σκηνοθεσία Θανάση Ζέρβα και παραγωγής του Κέντρου για τη Μελέτη και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα – Κάρλα (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.) ξεκίνησε το ταξίδι του φέτος τον Μάιο στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού στο παρακάρλιο χωριό των Καναλίων στο νομό Μαγνησίας, έκανε μια στάση στην πόλη του Βόλου, στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής τον Ιούνιο και συνέχισε την περιοδεία του τον Αύγουστο με το τρενάκι του Πηλίου στην πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού Άνω Γατζέας και στο υπαίθριο θέατρο Αλώνι του Αγ.Γεωργίου Νηλείας στις Μηλιές, στις πλαγιές δηλαδή όπου κατοικούν οι μυθικοί Κένταυροι.

Στόχος του θεατρικού αυτού ντοκιμαντέρ ήταν να μυήσει τους ντόπιους της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες στον Κάρλιο Λιμναίο Πολιτισμό και στον λιμναίο τρόπο ζωής που εξαφανίστηκε μαζί με τα νερά της κάποτε μεγάλης λίμνης Κάρλας μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία αγάπης, η μοίρα της οποίας ακολούθησε τη μοίρα της λίμνης, αποκοιμήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και ξαναγεννήθηκε στη συνέχεια με την επανασύσταση της νεο-Βοιβηίδας. Παρούσα σ’ όλη την εξέλιξη του έργου η Νηρηίδα της Κάρλας, ο ΗΤΑΥΡΟΣ, που ξορκίζεται και μεταμορφώνεται σε καλή νεράιδα του υγρού στοιχείου που μέλημά της έχει να μαζέψει τα λιμναία νερά πάλι πίσω.

Η ιστορία που αφηγήθηκε ο πρωτοεμφανιζόμενος θεατρικός συγγραφέας και για την οποία επιδόθηκε σε πολύμηνη βιβλιογραφική όσο κι επιτόπια έρευνα, ξεκινά τις παραμονές της αποξήρανσης της Κάρλας και φτάνει στο σήμερα που υλοποιείται η ανασύστασή της. Πέρα από τα πατροπαράδοτα μέσα του θεάτρου η παράσταση εμπλουτίστηκε με βάση τις επιταγές του κειμένου με videoart και ηχογραφήσεις που λειτουργώντας ως ντοκουμέντα την κατέστησαν εφάμιλλη με δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ. Επιπλέον, με ένα σύντομο μα ουσιώδες πέρασμα, παραδοσιακά μουσικοχορευτικά σύνολα συμμετείχαν στην αναβίωση τοπικών εθίμων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η παράσταση ανέβηκε μεταξύ των άλλων και σε μουσειακούς χώρους (Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, Μουσείο Ελιάς & Λαδιού Πηλίου) κάτι που δε συνηθίζεται, κάνοντας μάλιστα χρήση των μουσειακών τους εκθεμάτων.

Έπαιξαν: Έλενα Γλυνή, Λίτσα Ησαϊάδου, Ράνια Θεοχαροπούλου, Ευάγγελος Κάβουρας, Γιάννης Καλογριάς, Γεωργία Κορεντίου, Θανάσης Μελάκος, Έλενα Μπακίρη, Ειρήνη Μυλωνά, Ηλίας Παπαγιάννης, Τάκης Ρεζάν, Χρήστος Σαββίδης, Ευαγγελία Σουλτάνη, Σταυρούλα Χαρχαρή.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζέρβας. Σενάριο-βοηθός σκηνοθέτη-φροντιστής: Ευάγγελος Κάβουρας. Φωτισμοί-videoart-ηχοληψία: Γιώργος Χανιάς. Ενδυματολόγος: Έλενα Γλυνή. Ψιμυθιολόγος: Σταυρούλα Χαρχαρή. Φιλολογικές επισημάνσεις: Σταματία Μωραΐτη. Συνεργασία στους διαλόγους: Κατερίνα Κάβουρα-Γαλάνη. Τραγούδι: Άννα Κέκια.  Παραδοσιακό μουσικό όργανο: Λεωνίδας Χατζηζήσης. Χόρεψαν μέλη του Εκπολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Καναλίων  ΗΤΑΥΡΟΣ και του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Αϊ-Γιώργη Νηλείας Ο Κένταυρος. Νονός του τίτλου του έργου είναι ο Σωτ. Γκανάτσιος που κατέχει και τα αποκλειστικά δικαιώματα για το λεκτικό Ήταυρος και την απεικόνισή του και ο οποίος έχει μεριμνήσει για την πιστή αναπαράσταση και κατασκευή των σκηνικών (ψαροκαλύβα, πλατσίδα-βάρκα, κατίκια, κ.ά.) βάση των αυθεντικών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ & ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΒΑΣ

Γεννήθηκε στο Βόλο, σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κι αποφοίτησε αριστούχος απ’ τη Δραματική Σχολή Ευγενίας Χατζήκου. Στο θέατρο συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως Νίκος Βασταρδής, Μαριέττα Ριάλδη, Γιάννη Μαργαρίτη, Γιώργο Χριστοφυλλάκη σε έργα όπως Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα, Ταρτούφος, Τοπικός παράγοντας, Φάουστ, Φούστα, Ρολόι, Το παιχνίδι της φαντασίας, Εκκλησιάζουσες και πρόσφατα Το Δώρο των Ρήγα-Αποστόλου που γνώρισε τεράστια επιτυχία. Στην τηλεόραση συμμετείχε σε πολλές πετυχημένες σειρές όπως Τμήμα Ηθών, Μαγική Νύχτα, Επαγγελματίες, Ψίθυροι Καρδιάς, Άγγιγμα Ψυχής, Μυστικά και λάθη και στις τηλεταινίες Το Φύλλο του Βασίλη Βασιλικού και στη γαλλική Les jours et les nuits. Στον κινηματογράφο έλαβε μέρος στις ταινίες Τρανζίστορ, Αίνιγμα, Κόκκινος Δράκος, Τρίτη Νύχτα. Διδάσκει υποκριτική στα Κοινωνικά Κέντρα του ΔΟΥΚ Βόλου, ενώ ο Ήταυρος στο υγρό μάτι της θεσσαλικής γης είναι η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα. Ρήση βαθιά μέσα του ο στίχος του λατίνου ποιητή «Το ποίημα αυτό που διαβάζεις είναι δικό μου αλλά έτσι όπως το διαβάζεις γίνεται δικό σου».

ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Γεννημένος στο Βόλο το 1982, σπούδασε διεθνείς σχέσεις στη Θεσσαλονίκη και τις Βρυξέλλες και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην περιφερειακή ανάπτυξη. Υπάλληλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, δεν επαναπαύεται στιγμή, παρά βρίσκει καταφύγιο στην τέχνη, είτε γράφοντας λογοτεχνία (πεζογραφία και ποίηση) είτε συμμετέχοντας σε θεατρικές παραστάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση πλήθους πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Μαγνησία κι έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ποίησης και δραματοποίησης ποίησης. Όντας μέλος ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων του Βόλου (Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι ΔΗΠΕΘΕ, Πειραματική Σκηνή Ν.Ιωνίας, Ονειρόδραμα, Επί Παγασών ευμελώς διακείμενοι) έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις, μουσικοθεατρικά αφιερώματα και σταντ-απ κόμεντι όπως Λυσιστράτη, Η ζωή είναι ωραία, Κάνοντας. σκερτσάκια, Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Τραβήξανε ψηλά – αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο, Ο ερωτικός Θεοδωράκης, Η Παραπαίουσα Κόρη. Ο Ήταυρος στο υγρό μάτι της θεσσαλικής γης είναι η πρώτη του σεναριακή απόπειρα. Στο σανίδι προσπαθεί πάντα να θυμάται ότι «ο ηθοποιός κατέχει αυτά που λέει και διακατέχεται αυτά που δε λέει.»

Ραδιοφωνικό Σποτ

1Comment

Post A Comment