FIFO.GR | Άρις Γεωργίου “Βαθμηδόν” έκθεση φωτογραφίας στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
6270
post-template-default,single,single-post,postid-6270,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1
Άρις Γεωργίου "Βαθμηδόν"

Άρις Γεωργίου “Βαθμηδόν” έκθεση φωτογραφίας στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Άρις Γεωργίου "Βαθμηδόν"

Άρις Γεωργίου "Βαθμηδόν"

Ως αρχιτέκτονας και φωτογράφος στρέφει το ενδιαφέρον του στην ιδιαιτερότητα μιας σειράς από σκάλες που συνάντησε σε διάφορα μέρη του κόσμου- στην Ελλάδα όπου ζει, την Ινδία, τη Ρωσία, την Αγγλία, αλλά και τη Γαλλία. Αν και ξεκαθάρισε πως το ενδιαφέρον του δεν ήταν μεταφορικό στην πραγματικότητα, η προσήλωσή του στην ιδιαιτερότητα και η άρνηση απέναντι στη μεταφορά κεντρίζουν περισσότερο την περιέργεια γύρω από τις εικόνες του, εγείροντας συνειρμούς και παρασύροντας τη φαντασία πέρα από τα πεζά δεδομένα της πέτρας, του τσιμέντου, του ξύλου.

Ο Φρόυντ έλεγε ότι τα όνειρα στα οποία ανεβαίνουμε ή κατεβαίνουμε σκαλοπάτια είναι «συμβολικές αναπαραστάσεις της σεξουαλικής πράξης». Έξω από τα όνειρά μας τα σκαλοπάτια μοιάζουν λιγότερο ερωτικά, αν και ο σύγχρονος αρχιτέκτονας Frank Gehry έχει δηλώσει για την αισθησιακά ελικοειδή σκάλα που σχεδίασε για την Γκαλερί Τέχνης του Οντάριο, ότι ήλπιζε πως «θα γινόταν ένας τόπος όπου οι άνθρωποι ερωτεύονται».

Στις φωτογραφίες του Άρι Γεωργίου όμως πρωταγωνιστούν τα ίδια τα σκαλοπάτια, όπως είναι. Έτσι, υποχρεώνονται να μιλήσουν και εμείς αφουγκραζόμαστε αυτά που έχουν να πουν.

Ταυτόχρονα, στα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνει και η παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου, του Άρι Γεωργίου με μια σύντομη ομιλία απο τον άγγλο συγγραφέα John Harvey*, (εκδ.University Studio Press – στο οποίο εμπεριέχονται οι φωτογραφίες της έκθεσης, καθώς και το κείμενο του άγγλου συγγραφέα με τίτλο «σκαλοπάτια»).

* Ο John Harvey είναι Άγγλος λόγιος, κριτικός και βραβευμένος μυθιστοριογράφος. Διδάσκει λογοτεχνία και Οπτικό Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο Cambridge και είναι συνεργάτης Καθηγητής στο Emmanuel College του ίδιου Πανεπιστημίου. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο Clothes είναι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο για το έργο που ζητάμε από τα ρούχα μας να φέρουν σε πέρας για μας. Το προηγούμενο βιβλίο του Men in Black, που αφορά στο νόημα του μαύρου χρώματος στην αντρική ενδυμασία, έχει μεταφραστεί σε έξη γλώσσες. Το μυθιστόρημά του Coup d’ Etat, για την ελληνική δικτατορία των συνταγματαρχών, εκδόθηκε στα ελληνικά με τον τίτλο Το Πραξικόπημα το 1987.

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών – Ώρες λειτουργίας

Γλύκωνος 4, Πλατεία Δεξαμενής, 106 75 Αθήνα
Τ. 210 72 13 938 – F. 210 72 58 216

Τρίτη – Παρασκευή Σάββατο

10:00 – 14:00 10:00 – 14:30
18:00 – 21:00

Υπεύθυνος: Αλέξανδρος Λιακόπουλος

e-mail: info@athensartgallery.gr

πηγή: http://www.athensartgallery.gr/

No Comments

Post A Comment