FIFO.GR | “Αθηναϊκές Γλαύκες” στον Εκθεσιακό Χώρο του Κεντρικού Κτηρίου της Alpha Bank στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου
18848
post-template-default,single,single-post,postid-18848,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

“Αθηναϊκές Γλαύκες” στον Εκθεσιακό Χώρο του Κεντρικού Κτηρίου της Alpha Bank στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

Αθηναϊκές Γλαύκες

Αθηναϊκές Γλαύκες

“Αθηναϊκές Γλαύκες” στον Εκθεσιακό Χώρο του Κεντρικού Κτηρίου της Alpha Bank στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

Από τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012, παρουσιάζεται στον Εκθεσιακό Χώρο του Κεντρικού Κτηρίου της Alpha Bank στην Αθήνα η έκθεση “Αθηναϊκές Γλαύκες”, η οποία διοργανώνεται από τη Νομισματική Συλλογή της Τραπέζης.

Η έκθεση αποτελεί αναφορά στο πιο γνωστό νόμισμα της αρχαιότητας, την “Αθηναϊκή Γλαύκα”, το τετράδραχμο της πόλεως των Αθηνών, με την κεφαλή της θεάς Αθηνάς στην εμπρόσθια και τη γλαύκα στην οπίσθια όψη. Το νόμισμα αυτό ξεπέρασε τα όρια της εκδότριας αρχής και χρησιμοποιείτο ευρέως στις διεθνείς συναλλαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην έκθεση προβάλλεται η ιστορία όλης της αργυρής νομισματοκοπίας των Αθηνών, ξεκινώντας από τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν περί τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Ακολουθούν οι πρώτες γλαύκες, οι γλαύκες του “Χρυσού” αιώνα του Περικλή, οι εκδόσεις του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. και τα Στεφανηφόρα ή “Τετράδραχμα Νέας Τεχνοτροπίας” του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ., με τα οποία φθάνει στο τέλος της η αθηναϊκή νομισματοκοπία. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι αθηναϊκές απομιμήσεις, δηλαδή νομίσματα που εκδόθηκαν από ξένους δυνάστες και από περιοχές απομακρυσμένες και τα οποία χρησιμοποιούν ως πρότυπο τις αθηναϊκές γλαύκες.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο αθηναϊκό δεκάδραχμο, ένα από τα πιο σπουδαία νομίσματα της αρχαιότητας, που παρουσιάζει τους ίδιους εικονογραφικούς τύπους με αυτούς των τετραδράχμων, με ορισμένες, ωστόσο, βασικές διαφορές. Στο τέλος της εκθέσεως, παρατίθενται νομίσματα της νεώτερης Ελλάδος έως και το κέρμα του ενός Ευρώ, στα οποία επιβιώνουν στοιχεία της αθηναϊκής γλαύκας. Την έκθεση συνοδεύει σχετικό έντυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

ALPHA BANK
Εκθεσιακός χώρος Κεντρικού Κτηρίου

Σταδίου 40, ΑΘΗΝΑΙ
Διάρκεια Εκθέσεως: Ιούνιος 2012 – Ιανουάριος 2013

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη: 08.00-14.30

Παρασκευή: 08.00-14.00

Σάββατο και Κυριακή: Κλειστά

Για περισσότερες πληροφορίες:

Νομισματική Συλλογή Alpha Bank

Σταδίου 40, 102 52 ΑΘΗΝΑΙ

Τηλ.: 210 326 2460-1, Fax: 210 326 2462

E-mail: numismatic@alpha.gr

www.alphanumismatics.gr

www.alphapolitismos.gr

No Comments

Post A Comment