FIFO.GR | ΑΘΗΝΑ Χ 4 “Aρχιτεκτονικές προτάσεις για την πόλη” στο κτήριο οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη
6610
post-template-default,single,single-post,postid-6610,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1
Αθήνα x 4

ΑΘΗΝΑ Χ 4 “Aρχιτεκτονικές προτάσεις για την πόλη” στο κτήριο οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Αποτελέσματα Διαγωνισμού Ιδεών

Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαρτίου – 17 Απριλίου 2011
Διοργάνωση: ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ & ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ Α.Ε., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας

Το Μουσείο Μπενάκη έχει καθιερωθεί στον χώρο των αρχιτεκτόνων λόγω της ενεργής συμμετοχής του στην ανάδειξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκέψης και πρακτικής. Από την έναρξη λειτουργίας του κτηρίου της οδού Πειραιώς το 2004, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις και συζητήσεις, παρουσιάσεις αρχιτεκτονικών γραφείων και αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, και άλλες εκδηλώσεις που καταγράφουν τις τάσεις της ελληνικής και διεθνούς αρχιτεκτονικής. Πολλές από αυτές αποτελούν συνεργασίες του Μουσείου Μπενάκη με άλλους φορείς, όπως το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, πρεσβείες ξένων χωρών, καθώς και με αρχιτεκτονικές σχολές (Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλες).

Παράλληλα, το Μουσείο Μπενάκη, τηρώντας την παράδοση της προβολής ελλήνων καλλιτεχνών, έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν τις ελληνικές συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις τέχνης, όπως αυτή του Νίκου Αλεξίου και της Λίζης Καλλιγά στην 23η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (2006) καθώς και το έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη «Νοσοκομείο», το οποίο αποτέλεσε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην 51η Μπιενάλε της Βενετίας το 2005 και παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2006.

ΑΘΗΝΑ Χ 4 – ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ

ΟΜΑΔΑ 0001714 / ΝΟΤ* μια εξωστρεφής εσωτερικότητα
[* Νέο Οικοδομικό Τετράγωνο]

Παντελιά Στέλλα: stellapantelia@gmail.com
Παπαδημητρακόπουλος Κωνσταντίνος: arcpapadi@gmail.com
Barri Jordi: jbarri@gmail.com

Το ζητούμενο δεν είναι σε καμία περίπτωση να «ωραιοποιήσουμε» την πόλη μας με μία πλαστική εγχείρηση. Θέλουμε μία πόλη βιώσιμη, ζωντανή, που να δίνει ενέργεια και να εμπνέει τους κατοίκους της.
Προτείνουμε έναν δημόσιο χώρο που παρουσιάζει χαρακτηριστικά πάρκου μα και πεζοδρόμου, που ενοποιεί τη γειτονιά με ήπιες χρήσεις, επιδρά θετικά στο μικροκλίμα της περιοχής με φυτεύσεις οπωροφόρων και αρωματικών ελληνικών φυτών, καθώς και με τη χρήση ψυχρών υλικών, και ενισχύει την πεζή μετακίνηση και έναν τρόπο ζωής μακριά από το αυτοκίνητο.
Η πρόταση είναι υλοποιήσιμη και συνδυάζει έξυπνες, επιμορφωτικές, βιώσιμες, πολυδιάστατες αστικές υποδομές με ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και αυτοδιαχείρισης με στόχο την μικρο-ουτοπία μιας ποιοτικής καθημερινότητας, σε βάθος χρόνου.

ΟΜΑΔΑ 3237257 / ATHENS CHARTING

Στυλιανή Δαούτη, Γεώργιος Μητρούλιας, Μιχαήλ Ιωάννης Ραυτόπουλος

Επικοινωνία: Υψηλάντου 35, 106 76 Αθήνα
http://info@areaoffice.gr

Η πρόταση Athens Charting της ομάδας μας είναι ένας πιλοτικός κατάλογος δράσεων για τη βελτίωση της ζωής στο κέντρο της πόλης. Ο κατάλογος προσφέρει οικονομική και χρονική ευελιξία με δράσεις που μπορούν να εφαρμοστούν αύριο κιόλας χωρίς κόστος, δίνοντας ταυτότητα στη γειτονιά, και άλλες μακροπρόθεσμες που απαιτούν στρατηγική χρηματοδότησης. Η υλoποίηση βασίζεται στη συμμετοχή των κατοίκων στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του νέου οικοδομικού σταυρού με πρώτο βήμα την εγκατάσταση ενός εργαστηρίου γειτονιάς (info point). Το πρώτο από αυτά προτείνεται να εγκατασταθεί στο σταυρό Φυλής και Ολυμπίας στα Κάτω Πατήσια, μια περιοχή που παρά τις αρνητικές δυναμικές συγκεντρώνει ακόμα τα απαραίτητα συστατικά ενός αστικού κέντρου.

ΟΜΑΔΑ 1234560 / ΑΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ

Γιαννάτου Ανδρονίκη: http://archagiannatou@yahoo.gr

Ο δρόμος της πόλης είναι ένα απέραντο πάρκινγκ. Χώρος για αυτοκίνητα και όχι για τον άνθρωπο. Ο δρόμος προτείνεται να γίνει μια μεγάλη αυλή. Αυλή με κήπο, όπως αυτή του παλιού αθηναϊκού σπιτιού.
Μια αλέα φυλλοβόλων ή καρποφόρων δένδρων φυτεύεται σε κάθε δρόμο, στο ύψος του ανθρώπου (μωβ γιακαράντα ή κόκκινος σφένδαμος ή ελιά ή λεμονιά ή μανταρινιά). Μια μήτρα ζωής, ένας κήπος της Εδέμ. Ένας μανδύας χρώματος μέσα στην πόλη.
Το δάπεδο απογυμνώνεται από την άσφαλτο, μένοντας χώμα σπαρμένο με άσπρα βότσαλα για τη βιοκλιματική θερμοκρασιακή πτώση της γειτονιάς. Δέχεται τα φύλλα που πέφτουν και δρόμος και φύλλα γίνονται ένα.
Ξύλινα δάπεδα (2.30×2.30) σε μικρή απόσταση από το έδαφος, ως σοφράδες ή καθιστικά, διάσπαρτα ανάμεσα στα δένδρα, προστατεύουν τον άνθρωπο από το εχθρικό περιβάλλον, δίνοντάς του τη θέση που του λείπει μέσα στην πόλη, θέση μέσα στο οργανικό φυσικό του περιβάλλον.
Όπου υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα φυτεύονται με λεβάντα, επιτρέποντας στα πλωτά αστικά φύλλα να πλέουν σε αυτά.

ΟΜΑΔΑ 8350728 / e-co-llectiva

Πέτσιου Κατερίνα http://katerinapetsiou@gmail.com

Πολυζωίδης Αθανάσιος http://ath.polyzoidis@gmail.com

e-co-llectiva, μια πρόταση συνένωσης τεσσάρων Ο.Τ. για τη δημιουργία ενός αστικού πάρκου-κήπου που προωθεί την έννοια της συλλογικής δραστηριότητας. Πρόκειται για μια ήπια επέμβαση που έχει ως βασικά εργαλεία σχεδιασμού: την διαδρομή-περιήγηση που συγκροτείται από το στοιχείο της ξύλινης πλατφόρμας, το αστικό «αγροτεμάχιο» που έχει τη μορφή κοινόχρηστων κήπων ή περιβολιών, τη δημιουργία νέων χρήσεων για τη γειτονιά, τις εφήμερες δράσεις και την αξιοποίηση του διαδικτύου για τη συμμετοχή δημοτών και από άλλα Ο.Τ.

Πρόκειται για μια βιοκλιματική πρόταση που δεν απαιτεί εκτεταμένες απαλλοτριώσεις, μπορεί εύκολα να υλοποιηθεί και στηρίζεται στη συντήρηση και μέριμνα από τους ίδιους τους κατοίκους.

ΟΜΑΔΑ 7070709 / Πάρκο + Πλατεία

Θάλεια Βογιατζόγλου http://thalia.vog@gmail.com

Θάνος Μπαμπανέλος http://bampanelos@gmail.com

Το πάρκο, ένας χώρος φυσικός, άναρχος, δαιδαλώδης, μια ρωγμή της πόλης απ’ όπου αναδύεται το πράσινο, καταλαμβάνει το ένα σκέλος του σταυρού και προσφέρει τόπο περιπάτου, ανάπαυλας και απόδρασης.
Αντίστοιχα, το άλλο σκέλος, εδραιώνεται ως ξεκάθαρα αστικός χώρος, μια ανοικτή ελεύθερη, φωτεινή πλατεία, που αποτελεί τόπο συνάθροισης και κοινωνικοποίησης κατοίκων και περαστικών.
Το πάρκο και η πλατεία μπορούν να επεκταθούν στον αστικό ιστό διαμορφώνοντας ένα δίκτυο διαδρομών με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Συνδέουν τόπους ενδιαφέροντος σημασιοδοτώντας παράλληλα την ίδια την πορεία.
Το πάρκο και η πλατεία, δύο πρωτογενείς τύποι δημόσιου χώρου αποτελούν τα δομικά στοιχεία μιας πρότασης για την επιστροφή του ελεύθερου αστικού χώρου στον δικαιούχο του, τον άνθρωπο.
***

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού ΑΘΗΝΑ Χ4, η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις Α.Ε., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, διοργανώνει έκθεση με τις σχετικές προτάσεις στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) από τις 28/3/2011 έως τις 17/4/2011.

Ο Διαγωνισμός ΑΘΗΝΑ Χ4 αφορούσε νέους αρχιτέκτονες μέχρι 40 ετών και προκηρύχθηκε – με τη χορηγία της ΕΤΕ – από την ΕΑΧΑ Α.Ε., στο πλαίσιο του Προγράμματος Αθήνα – Αττική 2014 του ΥΠΕΚΑ.

Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν η αναζήτηση προτάσεων για το βασικό κύτταρο της πόλης, το Οικοδομικό Τετράγωνο. Αντικείμενό του ήταν η ελεύθερη επιλογή 4 τυπικών οικοδομικών τετραγώνων σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου Αττικής με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον και η κατάθεση Πρότασης για την αξιοποίηση του «σταυρού», των ενδιάμεσων δηλαδή δρόμων, συνδυάζοντάς τους με υφιστάμενα κενά ή ακάλυπτους χώρους.

Η Κριτική Επιτροπή διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο και την ποικιλία των προσεγγίσεων καθώς και το ότι οι προτάσεις και το εύρος της συμμετοχής (120 προτάσεις) τεκμηριώνουν τον έντονο προβληματισμό της νέας γενιάς των Ελλήνων αρχιτεκτόνων για την αναβάθμιση της Αθήνας. Απενεμήθησαν 5 ισότιμα έπαθλα και 4 έπαινοι.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν και οι 120 Προτάσεις.

Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138
Τηλ. 210 3453111

Ωράριο Λειτουργίας:
Τετ., Πε.,Κυρ.:10:00 – 18:00
Παρ., Σαβ.: 10:00 – 22:00
Δευτέρα-Τρίτη: κλειστό

πηγή: http://www.benaki.gr/

No Comments

Post A Comment