FIFO.GR | Απο την Τετάρτη 6 έως Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι στο Ι.Μιχάλης Κακογιάννης
20116
post-template-default,single,single-post,postid-20116,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

Απο την Τετάρτη 6 έως Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι στο Ι.Μιχάλης Κακογιάννης

Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι

Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι

Απο την Τετάρτη 6 έως Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι στο Ι.Μιχάλης Κακογιάννης

To Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus, και το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» διοργανώνει το αφιέρωμα «Ένα ταξίδι μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Αντονιόνι», σε επιμέλεια του Carlo di Carlo, που θα λάβει χώρα στις 5-13 Φεβρουαρίου 2013 καιπραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 29 Σεπτεμβρίου 2012, των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Michelangelo Antonioni.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Μichelangelo Antonioniδημιούργησε δεκαέξι ταινίες μεγάλου μήκους, δεκαπέντε μικρού μήκους και απέσπασε πάνω από εκατόν πενήντα βραβεία. Το τελευταίο, το Όσκαρ για το σύνολο της κινηματογραφικής του καριέρας, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο κινηματογράφος του- που είχε ήδη υπερβεί τα εθνικά σύνορα, όταν το ιταλικό σινεμά ακόμα προσπαθούσε να γιατρέψει τις πληγές του – είχε φτάσει εκεί όπου λίγοι στην Ιταλία πίστευαν ότι θα τα κατάφερνε.

Ο Αntonioni είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους δημιουργούς προσφιλής στους νέους, οι ταινίες του οποίου βλέπονται και ξαναβλέπονται συνεχώς σε ρετροσπεκτίβες αφιερωμένες προς τιμήν του κάθε χρόνο παντού, ενώ έχει λάβει, μεταξύ των άλλων Ιταλών δημιουργών, την πιο πλούσια λογοτεχνική κριτική ανά τον κόσμο.

Το αφιέρωμα θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας», Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη) με την παρουσίαση της μορφής του μεγάλου σκηνοθέτη από τον CarlodiCarlo σε μία συνομιλία με το Γιάννη Μπακογιάννοπουλο, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας Lavventura (140΄, 1960, ελληνικοί υπότιτλοι).

Η συνέχεια του αφιερώματος, 6-13 Φεβρουαρίου 2013, θα πραγματοποιηθεί στον Κινηματογράφο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος).

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου και ώρα  20.00 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» θα πραγματοποιηθεί μία συνάντηση με τον Carlo di Carlo με συντονιστή τον Μισέλ Δημόπουλο (με μετάφραση στα ελληνικά).Στη συνέχεια, θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ Antonioni su Antonioni(55΄, 2008, αγγλικοί υπότιτλοι),όπου ο Carlo di Carlo συλλέγει πολύτιμες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Αντονιόνι στις οποίες μιλάει για τον εαυτό του, την τέχνη του και τις ταινίες του, συνθέτοντας ένα διαφορετικό πορτρέτο του μεγάλου δημιουργού. Το ντοκιμαντέρ είναιμία παραγωγή της Ταινιοθήκης της Μπολόνια και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2008, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Αντονιόνι.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται με την προβολή εμβληματικών ταινιών του Αντονιόνι (BlowUp, Zabriskie Point, Cronaca di unamore, Ilmistero di Oberwald, Identificazione di unadonna, Il deserto rosso). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ντοκιμαντέρ και οι μικρού μήκους ταινίες του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη που θα προβάλλονται πριν τις ταινίες (από το πρώτο έργο του σκηνοθέτη Gente del Po, 1943-1947, Nettezza Urbana, Lamoro samenzogna μέχρι το Los guardo di Michelangelo του 2004 κ.α.), τα ντοκιμαντέρ για τον ΑντονιόνιAntonioni vistoda Antonioni και Fare un film perme è vivere, ενώ θα παρουσιαστεί και το ντοκιμαντέρ Chung Kuo. Cina που ο Αντονιόνι γύρισε στην Κίνα το 1972 μετά από πρόσκληση της κινεζικής κυβέρνησης, αλλά τελικά η προβολή του στη Κίνα επιτράπηκε μόλις το 2002.

O CarlodiCarlo είναι σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου και ιστορικός του κινηματογράφου του Antonioni, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης και φίλος του Αντονιόνι.

Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που το “Progetto Antonioni” με την επανέκδοση του συνόλου του έργου του, σε επιμέλεια του Carlo di Carlo, παρουσιάστηκε στο 41ο Φεστιβάλ Καννών για να ολοκληρωθεί, μετά από πέντε χρόνια και είκοσι δύο διεθνείς συναντήσεις, με τις σημαντικές εκδηλώσεις για τα ογδοηκοστά του γενέθλιά στο Μουσείο του Λούβρου και στη Γαλλική Ταινιοθήκη, στο Lincoln Center και στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, στο Palazzo delle Esposizioni στη Ρώμη και στη Φεράρα με τη μεγάλη έκθεση έργων ζωγραφικής του και τα εγκαίνια του μελλοντικού Μουσείου Αntonioni.

Τα ντοκιμαντέρ, καθώς και οι ταινίες που παρουσιάζονται τώρα ξανά στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Megaron Plus, και το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», θα συμβάλουν ακόμα μία φορά στο να κρατήσουν ζωντανό το μοναδικό και απαράμιλλο βλέμμα ενός από τους Μετρ του Μοντερνισμού.

Ευχαριστούμε την Mediaset για την παραχώρηση των δικαιωμάτων προβολής και την ΑquariusTv για την παραχώρηση της κόπιας της ταινίας “L’avventura”.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος.

Τετάρτη  6 έως Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης συμμετέχει στο Αφιέρωμα 

Μικελάντζελο Αντονιόνι

«Ένα ταξίδι μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Αντονιόνι»

Αίθουσα: Κινηματογράφος

  • Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013, στις  20:00, 

Είσοδος Ελεύθερη

Κράτηση θέσης απαραίτητη: 210 34 18 579, Καθημερινά 11:00-14:00

 

  • Πέμπτη 7 έως Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Εισιτήριο: 3€, ανά ημέρα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 

ΙΔΡΥΜΑ «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ»

ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

6/2/2013, στις  20:00 : ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

7-13/2/2013,  είσοδος : 3€ (ανά ημέρα προβολής)

Τετάρτη 6 φΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / 20:00

Συνάντηση με τον Carlo di Carlo

Με μετάφραση στα ελληνικά

ANTONIONI SU ANTONIONI

Ντοκιμαντέρ του Carlo di Carlo. Ιταλία 2008 / 55′.

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του κινηματογραφιστή από τη Φεράρα, ο σκηνοθέτης Carlo di Carlo συγκεντρώνει σε ένα ντοκιμαντέρ αποσπάσματα από πολύτιμες τηλεοπτικές συνεντεύξεις όπου ο Michelangelo Antonioni μιλάει για τον εαυτό του, την τέχνη του και τις ταινίες του.

Ελεύθερη είσοδος

Πεμπτη 7 Φεβρουάριου / 21:00

ROMA ’90

Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni  Ιταλία 1990 / 09′

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Μικρού μήκους ταινία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παραγωγής «12 σκηνοθέτες για 12 πόλεις», με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 1990.

BLOW-UP / ΜΠΛΟΟΥ ΑΠ

Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni.

Πρωταγωνιστούν: David Hemmings, Sarah Miles, Vanessa Redgrave, Verushka, Jane Birkin.

Δραματική. Ην. Βασίλειο, Ιταλία 1966 / 111′ Γλώσσα: αγγλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Ένας λονδρέζος φωτογράφος μόδας, μεγεθύνοντας μία φωτογραφία τραβηγμένη τυχαία με δύο εραστές σε ένα πάρκο, πιστεύει ότι ανακαλύπτει τα ίχνη ενός εγκλήματος. Σύντομα όμως τα στοιχεία εξαφανίζονται και ο πρωταγωνιστής δεν είναι σε θέση να διακρίνει τις εντυπώσεις από την πραγματικότητα.

Βασισμένη στο διήγημα του J. Cortazar “Las babas del  Diablo”, η ταινία κέρδισε το 1967 το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / 21:00

L’AMOROSA MENZOGNA

Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni.

Πρωταγωνιστούν: Sandro Roberti, Sergio Rai-mondi, Annie O’ Hara, Anna Vita.

Ιταλία, 1949 / 10′

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Η ειρωνική ματιά του σκηνοθέτη στρέφεται στον κόσμο των ιταλικών μεταπολεμικών φωτορομάντζων και τους πάντοτε αψεγάδιαστους πρωταγωνιστές τους. Κάποια χρόνια μετά την πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ, ο Federico Fellini εμπνεύστηκε από εκεί για την ταινία του “Lo sceicco bianco”.

SUPERSTIZIONE

Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni. Καλία 1949 / 09′

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Μία μελέτη πάνω στις προλήψεις, καθώς και τις τελετουργίες και δοξασίες που συνδέονται με αυτές στο Καμερίνο της Περιφέρειας Marche.

ΖΑΒRISKIE POINT

Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni.

Πρωταγωνιστούν: Mark Frechette, Daria Halprin, Rod Taylor, Paul Fix, G.D. Spradlin, Harrison Ford.

Δραματική. Ιταλία, ΗΠΑ 1970 / 110′ Γλώσσα: αγγλικά . Υπότιτλοι: ελληνικοί

Τρεπόμενος σε φυγή προς την Αριζόνα πάνω σε ένα κλεμμένο αεροπλάνο με την κατηγορία ότι σκότωσε έναν αστυνομικό, ένας νεαρός φοιτητής από το Λος Άντζελες συναντάει στην έρημο Μοχάβε μία όμορφη και ευκατάστατη κοπέλα που θα μοιραστεί μαζί του ένα μέρος του ταξιδιού του προς την ελευθερία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / 20:00

FARE UN FILM PER ME E’ VIVERE

Σκηνοθεσία: Enrica Fico Antonioni Καλία, 1995 / 52′

Γλώσσα: ιταλικά, χωρίς υπότιτλους

Ντοκιμαντέρ γυρισμένο από την Enrica Fico Antonioni πάνω στο πλατό της ταινίας Al di la delle nuvole, που γύρισε ο κινηματογραφιστής σε συνεργασία με τον Γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς.

CHUNG KUO. CINA στις 21.00

Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni

Κίνα, Ιταλία 1972 / 207′

Γλώσσα: ιταλικά Υπότιτλοι: αγγλικοί

Το 1972, στο απόγειο της Μαοϊκής Πολιτιστικής Επανάστασης, η κινεζική κυβέρνηση προσκαλεί τον Ιταλό σκηνοθέτη να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ πάνω στη νέα Κίνα. Ο Antonioni πηγαίνει με μία κινηματογραφική ομάδα για οκτώ εβδομάδες στο Πεκίνο, Nanchino, Suzhou, Σαγκάη και στην επαρχία Xoυνάν. H Κίνα όμως, δυσαρεστημένη από το υλικό που τράβηξε ο κινηματογραφιστής, απαγόρευσε την προβολή του στην Κίνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις το 2002 στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου του Πεκίνου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 φΕΒροΥΑριοΥ / 20:00

ΑΝΤΟΝΙΟΝΙ VISTO DA ANTONIONI

Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Lino Micciche. Με τον Michelangelo Antonioni Ιταλία, 1978 / 23′

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Με την ευκαιρία της παρουσίασης από τη Rai ενός κύκλου ταινιών του Antonioni, ο Lino Micciche πραγματοποίησε μία μακρά και ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον σκηνοθέτη, ο οποίος για πρώτη φορά μιλάει ελεύθερα για το έργο του. Αυτό θεωρείται ντοκουμέντο μεγάλης ιστορικής αξίας.

GENTE DEL PO

Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni.

Ιταλία 1943-1947 / 09′

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Πρωτόλειο έργο του σκηνοθέτη, που αποτυπώνει τη σκληρή και ταπεινή ζωή των ψαράδων του Porto Tolle, ενός μικρού χωριού στο Βένετο. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη διάρκεια τεσσάρων χρόνων.

CRONACA DI UN AMORE

Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni.

Πρωταγωνιστούν: Lucia Bose, Massimo Girotti, Gino Rossi, Ferdinando Sarmi, Franco Fabrizi.

Δραματική. Ιταλία 1950 / α.μ.110′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Η σύζυγος ενός πλούσιου και ηλικιωμένου βιομηχάνου συνάπτει εξωσυζυγική σχέση με ένα πρώην συμμαθητή της από το σχολείο με τον οποίο αγαπήθηκε στο παρελθόν και μαζί του σχεδιάζει να σκοτώσει το σύζυγό της.

Πρώτη ταινία για τον Antonioni που σηματοδοτεί μία καμπή στον ιταλικό κινηματογράφο μετά τη φθορά του νεορεαλισμού. Η ταινία συνοδεύεται από την υποβλητική μουσική επένδυση του Giovanni Fusco. Βραβείο Nastro d’argento το 1950-51 για τους Antonioni και Fusco.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / 21:00

NETTEZZA URBANA

Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Ο Antonioni παρακολουθεί τη ζωή των σκουπιδιάρηδων της Ρώμης. Με μία εναλλαγή από ελεύθερους και υπαινικτικούς συνειρμούς, ο σκηνοθέτης επιχειρεί να ανακαλύψει τη σχέση μεταξύ εργασίας και αστικού τοπίου.

IL MISTERO DI OBERWALD

Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni. Πρωταγωνιστούν: Monica Vitti, Franco Branci-aroli, Luigi Diberti, Paolo Bonacelli. Δραματική. Ιταλία, RFT 1980 / 128′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Στην Κεντρική Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας επαναστάτης ποιητής αποφασίζει να σκοτώσει τη βασίλισσα που μόλις είχε χάσει το σύζυγό της, με τον οποίο ο δράστης έχει εκπληκτική ομοιότητα. Σύντομα όμως θα εγκαταλείψει τη δολοφονική του πρόθεση, καθώς μεταξύ τους γεννιέται ένας έρωτας.

ΤΡΙΤΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / 21:00

SICILIA

Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni. Καλία 1997 / 09′

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Μέσα από το φακό του ο Antonioni εξερευνά μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μέρη της Σικελίας.

IDENTIFICAZIONE DI UNA DONNA

Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni.

Πρωταγωνιστούν: Tomas Milian, Daniela Silve-rio, Christine Boisson, Lara Wendel, Veronica Lazar.

Δραματική. Ιταλία, Γαλλία 1982 / 128′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Ο σκηνοθέτης Νικολό, στην προσπάθεια του να βρει μία υπόθεση και πρωταγωνίστρια για την ταινία του, γνωρίζει πρώτα τη γοητευτική και μυστηριώδη Μάβι και στη συνέχεια τη φίλη της, την ευχάριστη και ειλικρινή Ίντα. Με καμία από τις δύο όμως δεν καταφέρνει να δημιουργήσει μία πραγματική σχέση. Στο Νικολό δεν απομένει παρά να αλλάξει υπόθεση στην ταινία του.

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / 21:00

LO SGUARDO DI MICHELANGELO

Ταινία μικρού μήκους του Michelangelo Antonioni

Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Ιταλία 2004 / 15′

Σε ηλικία 92 ετών ο Antonioni κάνει το ντεμπούτο του ως ηθοποιός για να συναντήσει στη ρωμαϊκή εκκλησία San Pietro in Vincoli τον Μωυσή του Michelangelo Buonarroti, με τον οποίο «συνδιαλέγεται» για την αθανασία της τέχνης.

IL DESERTO ROSSO

Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni.

Πρωταγωνιστούν: Monica Vitti, Richard Har­ris, Carlo Chionetti, Xenia Valderi, Rita Renoir. Δραματική. Ιταλία, Γαλλία 1964 / 120′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Mία νέα γυναίκα, ανικανοποίητη από την κοινωνική και αισθηματική ζωή της, προσπαθεί να ξεφύγει από την κατάσταση κρίσης στην οποία βρίσκεται απατώντας το σύζυγό της και επιχειρώντας να δραπετεύσει από την πόλη όπου ζει, τη Ραβένα, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μία βιομηχανική έρημο.

Η ταινία απέσπασε το 1964 το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

BIΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Il Morandini : Dizionario dei film : 2000 / di Laura, Luisa e Morando Morandini

Zanichelli, Bologna, 1999

 

Dizionario dei film 1996 / a cura di Paolo Mereghetti

Baldini & Castoldi, Milano, 1995

Τιμές εισιτηρίων: 3€, ενιαίο

Κρατήσεις θέσεων: 210 34 18 579, Καθημερινά 11:00-14:00

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος
www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα καταστήματα Public: Σύνταγμα, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου Metro Mall, Athens Mall Μαρούσι.

Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι

Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι

Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι

Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι

Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι

Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι

Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι

Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι

Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι

Αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι

No Comments

Post A Comment