FIFO.GR | Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου
293889
post-template-default,single,single-post,postid-293889,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

Για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – 5 Ιουνίου

Αγαπητοί φίλοι,

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος μας βρίσκει στις 4 γωνιές της Ελλάδας, δίνοντας μάχες ενάντια στις απειλές που αντιμετωπίζει η φύση. Όμως, η σημερινή γιορτή μας καλεί να σηκώσουμε το κεφάλι και να απολαύσουμε το θαύμα της ζωής γύρω μας:

Στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο -το φυσικό παράδεισο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ποικιλία αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη!- τα 5 τελευταία ζευγάρια του γύπα ασπροπάρη επιμένουν να φτιάχνουν τις φωλιές τους και να προετοιμάζουν τα μικρά τους για το μακρινό ταξίδι προς την Αφρική. Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε και προστατεύουμε τις φωλιές τους και το πείσμα τους μας εμπνέει!

Το ζευγάρι του Ασπροπάρη και το νεογέννητο.

Στα Σεκάνια της Ζακύνθου, η θαλάσσια χελώνα καρέτα τώρα βγαίνει στην αμμουδιά για να φτιάξει τις φωλιές της. Είναι οι πιο κρίσιμες μέρες του χρόνου και είμαστε σε επιφυλακή κοντά της, περιμένοντας σε 2 μήνες τα γεννητούρια. Με δέος παρακολουθούμε έναν κύκλο ζωής που κρατά -κυριολεκτικά- από την εποχή των δεινοσαύρων!

Σε 55 μέρες θα έχουμε τις πρώτες γεννήσεις. ©Χαρίκλεια Μινώτου/WWF Ελλάς

Στη Γυάρο, η σπάνια μεσογειακή φώκια -600 έχουν απομείνει!- έχει βρει καταφύγιο στην απομόνωση που προσφέρει η πρώην γη της εξορίας. Πριν λίγες μέρες καθαρίσαμε από σκουπίδια τις σπηλιές και τις αμμουδιές όπου θα γαλουχήσει τα μικρά της. Το όραμα μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής που θα θρέφει τόσο τον άνθρωπο όσο και τη φύση μας γεμίζει ελπίδα!

Η μεσογειακή φώκια αναζητά καταφύγιο στην απομόνωση της Γυάρου. ©Andrea Bonetti/WWF Ελλάς

Όσο για τους υγρότοπους της Κρήτης και των άλλων νησιών, αυτές τις μέρες έχουν… μετακομίσει στην Νότια Αμερική. Μέσα σε λίγα χρόνια οι νησιωτικοί υγρότοποι πέρασαν από την αφάνεια και τον άμεσο κίνδυνο μπαζώματος, στη διεθνή αναγνώριση και προστασία (διαβάστε σας παρακαλώ εδώ ένα λίγο παλιότερο άρθρο για το πείσμα που τελικά ανταμείφθηκε με επιτυχίες για τα μικρά αλλά υπερ-πολύτιμα υγροτοπάκια). Τώρα λοιπόν, οι συνάδελφοί μου Θάνος Γιαννακάκης και Καλούστ Παραγκαμιάν βρίσκονται στη 12η Σύνοδο Ραμσάρ στην Ουρουγουάη και προωθούν διεθνές ψήφισμα για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων, το οποίο συντάχθηκε με πρότυπο τη δική μας δουλειά. Πιστέψτε με, η χαρά μου για αυτή την εξέλιξη δεν περιγράφεται.

Κι αυτός ο υγρότοπος ταξιδεύει στην Ουρουγουάη. Εκβολή ρύακα Κόμιτου, Μύτη, Εύβοια. ©Καλούστ Παραγκαμιάν/WWF Ελλάς

Το θαύμα της φύσης που μας περιβάλλει στηρίζεται στους νόμους που προστατεύουν τη φύση. Όμως, σήμερα οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει και έτσι η φετινή παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος έρχεται σε μια περίεργη συγκυρία: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που για χρόνια ήταν πρωτοπόρος στην προστασία της φύσης (μέσα από το Δίκτυο Natura 2000, το μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο) σήμερα αναθεωρεί: μήπως η φύση εμποδίζει την ανάπτυξη; μήπως μας στοιχίζει πολύ;

Μαζί με άλλες 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ευρώπη αποφασίσαμε να περάσουμε ένα μήνυμα στήριξης προς το περιβάλλον. Στο ερώτημα που θέτει η Επιτροπή, “είναι αναγκαίο η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσει να προστατεύει τα είδη και τους οικοτόπους;” μέσα σε 3 εβδομάδες 200.000 Ευρωπαίοι πολίτες απάντησαν με ένα ξεκάθαρο “ναι!”. Ας δώσουμε ένα δυναμικό παρών και από την Ελλάδα! Μέρα γιορτής σήμερα, ας κάνουμε δώρο στη φύση τη φωνή που δεν έχει: ας στηρίξουμε την έκκληση για τη διατήρηση των νόμων προστασίας της φύσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

No Comments

Post A Comment