FIFO.GR | Διασχολικός διαγωνισμός 2016 – 2017 του Consumer Classroom
294519
post-template-default,single,single-post,postid-294519,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

Διασχολικός διαγωνισμός 2016 – 2017 του Consumer Classroom

Λάβετε μέρος στην τέταρτη έκδοση του Δια-σχολικού Διαγωνισμού μας με θέμα: Καταναλωτές “έξυπνης” ενέργειας. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μαθητές ηλικίας 12-18 ετών) σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τις 10 Οκτωβρίου 2016 έως τις 17 Μαρτίου 2017, τα μεσάνυχτα (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Τη σημερινή εποχή, οι μαθητές σας γνωρίζουν για τον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής με στόχο τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου κόσμου. Πολλοί από αυτούς είναι συνετοί καταναλωτές στον αγώνα εναντίον αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης και έχουν μάθει πώς να ελαχιστοποιούν τα απόβλητα και να εξοικονομούν νερό. Γνωρίζουν όμως τι αντίκτυπο έχουν ως καταναλωτές ενέργειας;

Η ενέργεια είναι παντού! Πράγματι, στον σημερινό κόσμο, οι νέοι μας δεν θα καταφέρουν να γίνουν συνετοί καταναλωτές εάν δεν μάθουν πώς να μειώσουν την ενέργεια που καταναλώνουν. Αφορά τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούμε (αυτοκίνητα, τρένα, ποδήλατα, μοτοσυκλέτες), το σπίτι μας όταν επιλέγουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη ζέστη ή το κρύο, το σχολείο όταν ανάβουμε το φως, ή ακόμη και στις διακοπές μας όταν κάνουμε ντους ή γεμίζουμε την μπανιέρα. Η ενεργειακή απόδοση εξαρτάται επίσης από τις οικιακές συσκευές που επιλέγουμε και, ειδικά για τους νέους, από τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών (μεταξύ άλλων κινητών τηλεφώνων, ακουστικών, ταμπλετών και υπολογιστών).

Η Ενεργειακή Ένωση και η πολιτική για την κλιματική αλλαγή αποτελούν μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Φεβρουάριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα Στρατηγικό πλαίσιο για μια ανθεκτική Ενεργειακή Ένωση με μακρόπνοη πολιτική για την κλιματική αλλαγή. Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει μια σαφή και αποτελεσματική νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, καθώς και μια αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή επισήμανση, ένα νέο σχέδιο εργασίας για τον οικολογικό σχεδιασμό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύκολη και ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και σε ιστορικά δεδομένα ενεργειακής κατανάλωσης. Μακροπρόθεσμα, ο στόχος της Ενεργειακής στρατηγικής 2050 είναι ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος (με μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από 80 έως 95 %).

Στοχεύει επίσης να ενισχυθεί η θέση των καταναλωτών επιτρέποντας μεγαλύτερο έλεγχο και καλύτερη δυνατότητα πρόβλεψης των λογαριασμών κατανάλωσης ενέργειάς τους (γεγονός που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση χρημάτων) και αυξάνοντας την ενεργειακή ασφάλεια μέσω της εσωτερικής παροχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι έφηβοι θα πρέπει να μάθουν ότι η καθημερινή συμπεριφορά τους έχει αντίκτυπο στην ενεργειακή κατανάλωση και ευρύτερα στην παγκόσμια βιώσιμη κατανάλωση και στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Αυτός ο διαγωνισμός θα σας μεταφέρει εκτός των ορίων της τάξης σας – θα πρέπει να συνεργαστείτε με κάποιο άλλο ευρωπαϊκό σχολείο! Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που διατίθενται στον δικτυακό τόπο Consumer Classroom μπορείτε να έρθετε σε επαφή με κάποιο συνεργαζόμενο σχολείο στην Ευρώπη για να δημιουργήσετε και να μοιραστείτε μια διαπολιτισμική διδακτική εμπειρία. Επωφεληθείτε από την ηλεκτρονική κοινότητα διδασκόντων του Consumer Classroom, για να δημιουργήσετε μια δυνατή και ενθουσιώδη ομάδα! “Όλοι για έναν και ένας για όλους!”

Αυτή η άσκηση θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια:

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό μας και να δώσετε τη δυνατότητα στους μαθητές σας να παρουσιάσουν τις ιδέες τους για το πώς μπορούμε να γίνουμε καταναλωτές “έξυπνης” ενέργειας και να κάνουμε τη διαφορά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής για έναν πιο βιώσιμο κόσμο!

Ποια είναι τα έπαθλα;

  • Πρώτο έπαθλο: Ένα διήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες ώστε η ομάδα του έργου να επισκεφτεί την ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα και ειδικά, τα κύρια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο που θα κερδίσει θα παρουσιαστεί στον δικτυακό τόπο του Consumer Classroom.
  • Κατάλογος επικρατέστερων έργων: Η δυνατότητα να επιλέξουν ένα στοιχείο για να εξοπλίσουν την τάξη /σχολείο τους.
  • Έπαθλα προκριθέντων: Τιμητικό πιστοποιητικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για τον Διασχολικό διαγωνισμό;

  • Δήλωση συμμετοχής των ομάδων εργασίας και υποβολή έργων: 10 Οκτωβρίου 2016 έως 17 Μαρτίου 2017.
  • Προκριματική επιλογή προτάσεων από μια κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων: 21 Μαρτίου έως 7 Απριλίου 2017.
  • Περίοδος ψηφοφορίας για τα καλύτερα από τα επικρατέστερα διασχολικά έργα: 17 Απριλίου έως 26 Απριλίου 2017.
  • Ανακοίνωση του νικητή του διαγωνισμού και αποτελέσματα: 12 Μαΐου 2017.

Ξεκινήστε αμέσως!

Επισκεφτείτε τη σελίδα http://consclass.eu/2df4r82 και δηλώστε συμμετοχή στον Διασχολικό διαγωνισμό!

Η ομάδα του Consumer Classroom και το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών σας εύχεται καλή τύχη!

No Comments

Post A Comment