FIFO.GR | Επιστροφή στο γραφείο με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας
425
post-template-default,single,single-post,postid-425,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

Επιστροφή στο γραφείο με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας

To EcoTopTen, το διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης των αποδοτικότερων ενεργειακά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (www.ecotopten.gr), επιστρέφει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και διευρύνει την οικογένεια των συσκευών γραφείου, με την προσθήκη των ενεργειακά πιο αποδοτικών εκτυπωτών laser που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Οι καταναλωτές μπορούν να προσθέσουν άλλο ένα πράσινο κομμάτι στον οικιακό ή επαγγελματικό τους εξοπλισμό, και να συνεχίσουν τη συμπλήρωση του παζλ της λειτουργίας γραφείων πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα οι κατηγορίες εκτυπωτών laser που προστίθενται είναι οι ακόλουθες:

  • Έγχρωμοι εκτυπωτές laser με εκτυπωτική ικανότητα έως 20 σ.α.λ.
  • Έγχρωμοι εκτυπωτές laser με εκτυπωτική ικανότητα μεγαλύτερη των 20 σ.α.λ.
  • Ασπρόμαυροι εκτυπωτές laser με εκτυπωτική ικανότητα έως 30 σ.α.λ.
  • Ασπρόμαυροι εκτυπωτές laser με εκτυπωτική ικανότητα μεγαλύτερη των 30 σ.α.λ.

Η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να επιτευχθεί στους έγχρωμους εκτυπωτές κυμαίνεται μεταξύ 60-80%, ενώ όσον αφορά στους ασπρόμαυρους μεταξύ 70-95% σε σχέση με τα μη αποδοτικά μοντέλα εκτυπωτών.

Παράλληλα με την προσθήκη των εκτυπωτών πραγματοποιήθηκε και η ανανέωση των συσκευών ψύξης (ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες), έτσι ώστε το καταναλωτικό κοινό με ένα ”κλικ” να μπορεί να βρίσκει όλα τα καινούρια μοντέλα με τη μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση

EcoTopTen

EcoTopTen

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου του 2010 έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση όλων των οικιακών συσκευών ψύξης με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας από την Ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό σημαίνει ότι το υπάρχον stock  θα εξαντληθεί, και ότι πλέον δε θα παράγονται και δε θα εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση συσκευές ψύξης με ενεργειακή κλάση μικρότερη της Α (δηλαδή κλάσεις B έως G που κυκλοφορούσαν μέχρι πρόσφατα).

Η κατάργηση των ενεργοβόρων συσκευών στην Ευρωπαϊκή αγορά είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον της εξοικονόμησης ενέργειας στα κράτη μέλη της ΕΕ, το οποίο θα ωφελήσει τόσο την οικονομία των νοικοκυριών όσο και το περιβάλλον.  Παρόλα αυτά, ο προσδιορισμός της ενεργειακής κλάσης Α, ως της μοναδικής ενεργειακής κλάσης, χρειάζεται προσοχή από τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις ενδείξεις (+) και (++), όταν επιλέγουν μια καινούρια συσκευή ψύξης.

Αυτή τη στιγμή η διαδικτυακή βάση δεδομένων περιλαμβάνει τα αποδοτικότερα ενεργειακά μοντέλα ψυγείων, εκτυπωτών και πολυμηχανημάτων laser, οθόνες υπολογιστών, κλιματιστικά, αλλά και τα μοντέλα αυτοκινήτων με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες κατηγορίες προϊόντων.

«Όταν χρειάζεται να αγοράσετε ένα ψυγείο, μία οθόνη για τον υπολογιστή σας ή έναν εκτυπωτή, μπορείτε να συγκρίνετε τα ενεργειακά πιο αποδοτικά προϊόντα με ένα απλό “κλικ” στον υπολογιστή σας», λέει ο Γιώργος Τραγόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς στην εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή. «Το ΕcoΤopten προσφέρει αξιόπιστη  και ανεξάρτητη πληροφόρηση και βοηθάει τους καταναλωτές να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, και παράλληλα να επιλέξουν τις καλύτερες συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά» καταλήγει ο κ. Τραγόπουλος.

Περισσότερες πληροφορίες:

Γιώργος Τραγόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης WWF Ελλάς για την κλιματική αλλαγή, 210 3314893, g.tragopoulos@wwf.gr
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου WWF Ελλάς, 210 3314893, 698 2471724, m.panteri@wwf.gr

Πηγή: www.wwf.gr

No Comments

Post A Comment