FIFO.GR | Εργαστήρι Γραφής και Ανάγνωσης «Γράφοντας Διήγημα» (To make a long story short)
779
post-template-default,single,single-post,postid-779,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

Εργαστήρι Γραφής και Ανάγνωσης «Γράφοντας Διήγημα» (To make a long story short)

«Στην ερώτηση αν η συγγραφή μπορεί να διδαχθεί, η δική μου απάντηση είναι όχι. Όμως ενώ δεν διδάσκεται, πιστεύω πως χρειάζεται μαθητεία. Το εργαστήριο δημιουργικής γραφής με αντικείμενο το διήγημα μπορεί να αποτελέσει μια αρχή μαθητείας, ένα σπρώξιμο για βουτιά στα νερά της λογοτεχνίας και μια συστηματική άσκηση στις διάφορες τεχνικές που απαιτεί το κολύμπι. Στις δέκα συναντήσεις που θα περιλαμβάνει ο κύκλος θα διδαχθούν τρόποι παράκαμψης του σκοπέλου της «έμπνευσης» και του δέους που προκαλεί η λευκή σελίδα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, εκτός απ’ το διήγημα, με διάφορα είδη μικρής φόρμας –μύθος, παραμύθι, παραλογή, μικρό πεζό, αλληγορία, αφορισμός, απόφθεγμα– και θα πειραματισθούν με αυτά. Θα εξερευνηθούν, επίσης, τα όρια ποίησης και πεζογραφίας καθώς και η αλληλεπίδραση της τέχνης του λόγου με άλλες τέχνες. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα σχολιασθούν διάφορες τεχνικές που αφορούν στη δομή ενός διηγήματος, την ταυτότητα του αφηγητή, τις επιλογές εστίασης, το χρόνο της αφήγησης κ.λπ. Επίσης αναφορά θα γίνει και σε σημαντικά λογοτεχνικά κινήματα, σχολές και δημιουργούς, έλληνες και ξένους. Μερικά σύντομα πεζά θα παρουσιασθούν στη διάρκεια των συναντήσεων και θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης, ανάλυσης και σχολιασμού. Βασικό εργαλείο σε όλη αυτή τη διαδικασία θα είναι η πρακτική άσκηση, η οποία θα λαμβάνει χώρα τόσο στη διάρκεια των συναντήσεων, όσο και μεταξύ αυτών, ως εργασία για το σπίτι.»

* Η Έλενα Μαρούτσου, μετά τις βασικές της σπουδές στην Ιστορία, έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνία και τις Εικαστικές Τέχνες. Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διδάσκοντας σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα νεοελληνικά κείμενα και σύγχρονη λογοτεχνία. Έχει συμμετάσχει ως εκπαιδεύτρια σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά, για εφήβους και για ενήλικες. Από τις εκδ. Αλεξάνδρεια κυκλοφορούν οι συλλογές διηγημάτων της Του ύψους και του Βάθους, μικρές ιστορίες και Οι προδοσίες των ονομάτων. Το μυθιστόρημά της Μεταξύ συρμού και αποβάθρας (εκδ. Καστανιώτης) έλαβε το 2009 το Athens Prize for Literature, ενώ φέτος κυκλοφόρησε απ’ τις εκδ. Κέδρος η νουβέλα της ΤΟ ΝØΗΜΑ.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ως αίτηση συμμετοχής λογίζεται η έγκαιρη αποστολή με ηλεκτρονικό μήνυμα των κάτωθι στοιχείων:

α. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο να περιλαμβάνονται, φύλο, ηλικία, σπουδές, δημοσιεύσεις, συμμετοχές σε σεμινάρια-εργαστήρια.
β. Σύντομο κείμενο (μιας σελίδας το πολύ) στο οποίο να περιγράφεται ο λόγος που θέλετε να συμμετάσχετε στο εργαστήριο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Δώδεκα (10) συναντήσεις των δύο (2) ωρών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Τετάρτη, δεκατρείς (13) Οκτωβρίου, ώρα 17.30

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Τετάρτη, δεκαπέντε (15) Δεκεμβρίου, ώρα 17.30

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Γραφεία της BOOK PRESS, Σταδίου 43 (μετρό Ομόνοια ή Πανεπιστήμιο), 3ος όροφος

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τριακόσια (300) ευρώ κατ’ άτομο

ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, ώρα 17.30, στα γραφεία της BOOK PRESS, Σταδίου 43 (μετρό Ομόνοια ή Πανεπιστήμιο), 3ος όροφος

Τρόπος καταβολής διδάκτρων:

α. Ο ενδιαφερόμενος που έχει επιλεγεί και ειδοποιηθεί, επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του με την κατάθεση προκαταβολής 100 ευρώ στον λογαριασμό της Book Press (δείτε τις πληροφορίες στο τέλος).
β. Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις: η πρώτη, 100 ευρώ, πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τρίτη συνάντηση, δηλαδή μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, ενώ η τελευταία δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

Έκπτωση: Οι συνεργάτες και οι συνδρομητές της Book Press δικαιούνται έκπτωση 50 ευρώ.

* Όλοι οι συμμετέχοντες εγγράφονται δωρεάν συνδρομητές για δέκα τεύχη στην Book Press (αν θέλουν)
* Πιστοποιητικά: Με το πέρας του εργαστηρίου θα δοθεί έγγραφη βεβαίωση φοίτησης υπογεγραμμένη από τη διδάσκουσα.

ΕΠΙΣΗΣ: Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα λάβει χώρα ανάμεσα στους συμμετέχοντες διαγωνισμός διηγήματος με έπαθλο δωρεάν συμμετοχή σε κάποιο από τα υπόλοιπα εργαστήρια που προσφέρει η Book Press.
http://www.bookpress.gr/

Χρήσιμες πληροφορίες:

Τ + F: 2103227950

email: workshops@bookpress.gr

Λογαριασμός της Book Press: 111 00 2330 000322 Alpha Bank

* Προσοχή: Μην καταθέτετε χρήματα αν πρώτα δεν έχετε ειδοποιηθεί για τη συμμετοχή σας στο Εργαστήριο από τους διδάσκοντες.
** Κατά την καταβολή χρημάτων στον λογαριασμό μας μην ξεχνάτε να σημειώνετε το ονοματεπώνυμό σας. Επίσης, φυλάξτε την απόδειξη κατάθεσης για την περίπτωση που σας ζητηθεί.

No Comments

Post A Comment