FIFO.GR | Όχι άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο! Καλέστε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει δράση
293473
post-template-default,single,single-post,postid-293473,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

Όχι άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο! Καλέστε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει δράση

Ναυάγιο Πάλερος

Ναυάγιο Πάλερος

Στον απόηχο των αλλεπάλληλων τραγωδιών με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τα αφιλόξενα νερά της Μεσογείου, η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλες και όλους να υπογράψουν την έκκληση της προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει δράση, ώστε να μη χαθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν ήδη κινητοποιηθεί ζητώντας πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Προσθέστε τη φωνή σας σε εκείνες που καλούν τον Έλληνα Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη:

– Να σταματήσει τις παράνομες απωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα,

– Να διασφαλίσει ότι όλοι όσοι κρατούνται στα σύνορα έχουν τη δυνατότητα να επεξηγήσουν την ατομική τους κατάσταση και να υποβάλουν αίτημα ασύλου,

– Να τερματίσει την αδιάκριτη και παρατεταμένη κράτηση των αιτούντων άσυλο και των παράτυπων μεταναστών, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές της κράτησης, όπου είναι απαραίτητο.

Υπογράψτε τώρα την έκκληση

«Ελλάδα: Σταματήστε να θέτετε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές! Όχι άλλες απωθήσεις»

http://bit.ly/HzhzBT

Γενικές πληροφορίες:

Η Ελλάδα και, συγκεκριμένα, η χερσαία περιοχή του Έβρου στο βορρά και το Αιγαίο Πέλαγος στο νότο, αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία εισόδου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αναζητούν ασφάλεια ή μια καλύτερη ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι αυτοί, προσπαθώντας να διαφύγουν τις συρράξεις ή τη φτώχεια στον τόπο τους, διατρέχουν μεγάλες αποστάσεις από τη Συρία, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, την Ερυθραία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Σομαλία και το Καμερούν. Ωστόσο, όταν φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με μια παράνομη και επικίνδυνη πρακτική που χρησιμοποιούν η ελληνική συνοροφυλακή και η ακτοφυλακή: απωθούνται, δηλαδή αναχαιτίζονται και επιστρέφονται στην Τουρκία. Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει συλλέξει η Διεθνής Αμνηστία, μετανάστες και πρόσφυγες που απωθήθηκαν (μεταξύ Αυγούστου 2012 και Μαΐου 2013) δεν είχαν την ευκαιρία να επεξηγήσουν την κατάστασή τους ή να προσβάλουν την απέλασή τους, και, να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις αυτές παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα, στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., καλείται να διαχειριστεί τη μεγάλη ροή μεταναστών και προσφύγων, και μπορεί να ελέγχει την είσοδο και παραμονή στο ελληνικό έδαφος ανθρώπων που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποστηρίζει τα κράτη μέλη στη διεξαγωγή θεμιτών δραστηριοτήτων ελέγχου των συνόρων. Ωστόσο, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία έχουν οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πολιτικές και οι πρακτικές αυτές ντροπιάζουν την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει όλα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και να βρει νέους τρόπους να μοιραστεί με την Ελλάδα την ευθύνη για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μετατοπίσει την έμφασή της από το σφράγισμα των συνόρων στην ενίσχυση της ικανότητας και συνθηκών υποδοχής αιτούντων άσυλο, προσφύγων, και άλλων ευάλωτων μεταναστών.

Η  Διεθνής Αμνηστία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν αποτύχει να αναλάβουν ουσιαστική δράση για την προστασία των ζωών των μεταναστών και των προσφύγων κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2013 δεν αναφέρεται ούτε ένα μέτρο που θα εμποδίσει την απώλεια περισσότερων ζωών στη Μεσόγειο. Δεν αναφέρεται η δυνατότητα αναζήτησης και διάσωσης ανθρώπων, ούτε η ανάγκη διάνοιξης νέων διαδρομών για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Αντί αυτών, τα προτεινόμενα μέτρα εστιάζουν ξανά στη βελτίωση της επιτήρησης των συνόρων. Κάτι τέτοιο απλώς θα οδηγήσει τους ανθρώπους να επιλέγουν ακόμα πιο επικίνδυνες διαδρομές για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Πηγή: http://www.amnesty.org.gr

No Comments

Post A Comment