FIFO.GR | “Μύθος και Νόμισμα” Περιοδική Σπονδυλωτή Έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Νομισματικό Μουσείο
6112
post-template-default,single,single-post,postid-6112,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1
Νομισματική Συλλογή

“Μύθος και Νόμισμα” Περιοδική Σπονδυλωτή Έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Νομισματικό Μουσείο

Νομισματική Συλλογή

Νομισματική Συλλογή

Περιοδική Σπονδυλωτή Έκθεση
στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Νομισματικό Μουσείο
σε συνεργασία με τη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank

15 Απριλίου – 27 Νοεμβρίου 2011

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank για πρώτη φορά συνεργάζονται και διοργανώνουν από κοινού την περιοδική σπονδυλωτή έκθεση “ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ”, η οποία θα παρουσιάζεται ταυτοχρόνως και στα δύο Μουσεία από 15 Απριλίου έως 27 Νοεμβρίου 2011.
Η Έκθεση προσφέρει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ελληνική Μυθολογία και τη νομισματοκοπία της αρχαιότητας και εστιάζει στην απεικόνιση, τη διαχείριση και τη χρήση του μύθου στις όψεις των νομισμάτων από τον 7ο αι. π.Χ.
Δύο υπότιτλοι δηλώνουν το περιεχόμενο της Έκθεσης σε κάθε Μουσείο. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό θα παρουσιάζεται “Η Εικονογράφηση του Μύθου”, ενώ στο Νομισματικό Μουσείο θα παρουσιάζεται “Η Χρήση του Μύθου”.

Την επιστημονική επιμέλεια έχουν οι Διευθυντές των δύο Μουσείων
Δρ Νικόλαος Καλτσάς και Δρ Δέσποινα Ευγενίδου και η Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη.

Την Έκθεση συνοδεύει κατάλογος, με εισαγωγικά κείμενα και λήμματα για όλα τα εκθέματα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
“Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ”

Στην Έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά 261 νομίσματα της Συλλογής της Alpha Bank, η οποία αριθμεί άνω των 10.000 τεμαχίων και θεωρείται ως μία από τις πλουσιότερες και σημαντικότερες διεθνώς, 71 νομίσματα του Νομισματικού Μουσείου και 79 επιλεγμένα αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, γλυπτά, αγγεία και μετάλλινα.
Οι πρωταγωνιστές των ελληνικών μύθων, το Δωδεκάθεο, τα Μυθικά Όντα, ο Ημίθεος Ηρακλής, οι Δευτερεύουσες Θεότητες, οι Ήρωες και Μυθικές Ιστορίες διαμορφώνουν τις πέντε ενότητες της Εκθέσεως, με στόχο την
υποστήριξη και την προβολή των μυθολογικών θεμάτων που απεικονίζονται στις όψεις των νομισμάτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.

Εκδηλώσεις: Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, θα διεξάγονται από την
Νικολέτα Ξυδέα, αρχαιολόγο του Μουσείου, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας (Γ΄, Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α’ και Β΄ Γυμνασίου).

Τα προγράμματα αυτά παρέχονται δωρεάν και θα πραγματοποιούνται ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Τοσίτσα 1, Αθήνα 10682

τηλ: +30 2108217724                  Fax: +30 210 8213573
        +30 2108217717

e-mail: eam@culture.gr

http://www.namuseum.gr/

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
“Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ”
Η χρήση και η προβολή του μύθου ως έκφραση της επίσημης ιδεολογίας βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα νομίσματα, αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με τη δημόσια αρχή. Η σχέση μύθου και νομίσματος στην αρχαιότητα αναπτύσσεται στις θεματικές ενότητες που αφορούν τη φύση και τον μύθο, τους ιδρυτικούς μύθους των πόλεων, την πολιούχο θεότητα, τους τοπικούς μύθους και τις παραλλαγές τους, τους μύθους της καταγωγής των βασιλέων, τη μυθολογία του Αλεξάνδρου, και την ταύτιση των ηγεμόνων με θεούς και ήρωες. Σε ξεχωριστές ενότητες προσεγγίζεται η αναβίωση μυθολογικών εικονογραφικών θεμάτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, κατά τους νεώτερους χρόνους, με στόχο είτε για να προβληθεί το ένδοξο παρελθόν είτε για να περιγραφεί η σύγχρονη πραγματικότητα περιβεβλημένη με το μανδύα του μύθου.
Στην Έκθεση του Νομισματικού Μουσείου παρουσιάζονται 135 νομίσματα, 22 μετάλλια και 15 χαρτονομίσματα από τις συλλογές του, 15 νομίσματα της Συλλογής Alpha Bank, 14 αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και 2 έργα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Τηλ.: 210 3643774, 210 3612190, 210 3612519

Φαξ: 210-3635953

E-mail: protocol@nm.culture.gr

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: www.nma.gr

No Comments

Post A Comment