FIFO.GR | Ορχήστρα των Χρωμάτων σε έργα νέων Ελλήνων συνθετών 8 Μαΐου 2012
7711
post-template-default,single,single-post,postid-7711,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1
Ορχήστρα των Χρωμάτων

Ορχήστρα των Χρωμάτων σε έργα νέων Ελλήνων συνθετών 8 Μαΐου 2012

Ορχήστρα των Χρωμάτων

Ορχήστρα των Χρωμάτων

Νέοι και καταξιωμένοι Έλληνες συνθέτες εμπνέονται από την ελληνική μυθολογία και παράδοση.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, παρουσιάζει έργα Ελλήνων συνθετών που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό, στις 8 Μαΐου 2012 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Οι Πλειάδες της Σοφίας Σέργη γράφτηκαν με ανάθεση του Relâche Ensemble, μετά από διαγωνισμό. Της ζητήθηκε ένα έργο σχετικό με την ελληνοκυπριακή καταγωγή της κι εκείνη δημιούργησε ένα μουσικό πορτραίτο για καθένα από τα έξι ορατά άστρα του αστερισμού των Πλειάδων, που στην ελληνική μυθολογία θεωρούνταν Νύμφες. Η Κύπρια συνθέτης και πιανίστρια ζει στις ΗΠΑ και το πολυδιάστατο έργο της (για ορχήστρες, σύνολα μουσικής δωματίου, θέατρο κ.ά.) έχει παρουσιαστεί σε συναυλίες και δίσκους από σημαντικά σύνολα.

Ο Υριέας του Θανάση Δεληγιάννη γράφτηκε μετά από χρόνια έρευνας του συνθέτη στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. «Είναι ένα έργο που απαιτεί ένταση. Η μουσική αγωνίζεται να αρθρώσει τις φραστικές ποιότητες της ομιλίας – σόλο, ντουέτα και τρίο μάχονται για την πρωτοκαθεδρία και την παρουσία τους στη σκηνή. Πρόκειται για μία δυσλειτουργική αναπαράσταση ενός αποδομημένου επεισοδίου». Ο Θανάσης Δεληγιάννης σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και από το 2007 ζει στο Άμστερνταμ, όπου συνεργάζεται με διάφορα σύνολα και εργάζεται στο Ωδείο της πόλης.

Η μουσική του Ορέστη Γούμενου συνδυάζει τον ακουστικό με τον ηλεκτρονικό ήχο με επιρροές από την ελληνική παράδοση. Στο έργο του Στα Μαύρα Νερά κεντρικό ρόλο έχει η απεικόνιση των κυμάτων, τα οποία ξεκινάνε ήσυχα και σταδιακά αγριεύουν και σκοτεινιάζουν αποκτώντας ένα όλο και πιο έντονα ρυθμικό στοιχείο. Το Inverted Tonsils γράφτηκε για ένα project που επικεντρωνόταν στη σχέση μουσικής και αρχιτεκτονικής και η δομή του είναι βασισμένη στην κάτοψη του κονσερβατορίου της Ουτρέχτης. Ο Έλληνας συνθέτης σπούδασε γαλλικό κόρνο, αρμονία, αντίστιξη και φούγκα και ζει στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

Η Λίνα Τόνια θα παρουσιάσει το Alma, απόσπασμα της ομώνυμης όπεράς της (πέμπτη και τελευταία σκηνή). Το λιμπρέτο επιτρέπει σε αυτή τη σκηνή να λειτουργήσει και ως ξεχωριστό έργο. Περιγράφει το απόσταγμα της ζωής μιας γυναίκας που μέσα από την επιμονή της να ζήσει τα δικά της όνειρα έδιωχνε κάθε είδος αγάπης που της προσφερόταν προσμένοντας πάντα κάτι περισσότερο. Η Ελληνίδα συνθέτης σπούδασε σύνθεση στο ΑΠΘ και στο Εδιμβούργο (διδακτορικό), ενώ έχει γράψει περίπου 70 έργα ορχηστρικής και μουσικής δωματίου και τρεις όπερες.
***

Το 2012 η Ορχήστρα των Χρωμάτων συμπληρώνει 23 χρόνια συνεχούς δημιουργικής δραστηριότητας, με συναυλίες που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά και πρωτότυπα προγράμματα, ακόμη και έξω από το συμβατικό ρεπερτόριο. Η οργανωτική ευελιξία της ορχήστρας, το υψηλό επίπεδο των μουσικών της, η προσαρμογή του αριθμού των δοκιμών στις απαιτήσεις του κάθε προγράμματος, εγγυώνται ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια, η δραστηριότητα της ορχήστρας επεκτάθηκε και στο εξωτερικό, με επιτυχημένες συναυλίες στη Βουδαπέστη (Φεστιβάλ της Άνοιξης), στη Λισαβόνα (Expo ’98), στο Λονδίνο (Royal Festival Hall), στη Λευκωσία, στη Σμύρνη, στα Τίρανα, στην Κωνσταντινούπολη, στη Φρανκφούρτη (Alter Oper), στη Μαδρίτη κ.α.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» είναι μέγας χορηγός της Ορχήστρας των Χρωμάτων από το 2005. Είναι λοιπόν λογικό, με τη δημιουργία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, η σχέση αυτή να εξελιχθεί και η Ορχήστρα να γίνει σταθερό σημείο αναφοράς του μουσικού προγράμματος της Στέγης.

Βασικό στοιχείο ενδιαφέροντος στα προγράμματα των συναυλιών της ορχήστρας αποτελεί η επιλογή ρεπερτορίου, το οποίο έξω από τυποποιημένα πρότυπα αναδεικνύει άγνωστα αριστουργήματα του 20ού αιώνα ή νέες οπτικές γωνίες για παλαιότερες –και λιγότερο γνωστές– συνθέσεις του κλασικού ρεπερτορίου.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση έργων Ελλήνων συνθετών, αφιερώνοντας ειδικά προγράμματα στην παρουσίαση μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, αλλά και κάνοντας αναθέσεις έργων σε συνθέτες της νέας γενιάς.

Επόμενη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων στη Στέγη, το 2012:

Τετάρτη 23 Μαΐου: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην εκρηκτική μουσική πραγματικότητα των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, με έργα των Charles Ives, Dmitri Shostakovich και Kurt Weill.

Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00

Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σοφία Σέργη [γενν. 1972, Λευκωσία]
Πλειάδες (2005)

Θανάσης Δεληγιάννης [γενν. 1983, Λάρισα]
Υριέας (2010)

Ορέστης Γούμενος [γενν. 1984, Αθήνα]
Μαύρα Νερά (2012)
Inverted Tonsils (2010)

Λίνα Τόνια [γενν. 1985, Αλεξάνδρεια]
Alma (2011)

Εισιτήρια: 18 € | Μειωμ. 10 €

Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr

No Comments

Post A Comment