FIFO.GR | ΟΥΤΟΠΡΑΞΙΑ / 21.06-2.09.2012 στο TAF
7746
post-template-default,single,single-post,postid-7746,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

ΟΥΤΟΠΡΑΞΙΑ / 21.06-2.09.2012 στο TAF

Η έκθεση Ουτοπραξία αναφέρεται στη στιγμή κατά την οποία μία φαινομενικά απραγματοποίητη πρόθεση γίνεται πραγματικότητα. Τότε μέσα σε ένα ελάχιστο κλάσμα χρόνου συντελείται μία ριζοσπαστική -ανανεωτική και μαζί βίαιη- αντιληπτική και γνωσιακή διεύρυνση. Η αποκάλυψη των πολλαπλών αφανών δυνατοτήτων που ενέχονται σε κάθε αδιέξοδο είναι σπουδαία. Η σπουδαιότητά της έγκειται στην έξαφνη μετατόπιση που συντελείται όταν αναδεικνύεται ο πρόσκαιρος χαρακτήρας των προηγούμενων συμβάσεων, φανερώνοντας νέες προεκτάσεις ελευθερίας. Τις στιγμές εκείνες ο μη-τόπος της ουτοπίας ολισθαίνει στην υλοποίηση αφήνοντας μετέωρους τους έως τότε ορισμούς του ουτοπικού.

Ο αδόκιμος νεολογισμός ουτοπραξία εξυπηρετεί στο προκείμενο εγχείρημα την ανάγκη να καταστεί σαφής η φύση της έννοιας της ουτοπίας. Ο καταχρηστικός ετεροκαθορισμός της ουτοπίας προεξοφλεί το μη πραγματοποιήσιμο. Ανακύπτει εδώ ένα ζήτημα παράδοξου: πώς είναι δυνατόν μία ιδέα η οποία εισηγείται ένα νέο τρόπο διαχείρισης να χαρακτηρίζεται εκ των προτέρων ως μη πραγματοποιήσιμη; Η πρόταση της μη πραγματοποιήσιμης αλλαγής εμπεριέχει μία εγγενή αντίφαση όρων.

Οι ιδέες εξουδετερώνονται εν τη γενέσει τους κατατασσόμενες στην κατηγορία του ουτοπικού. Σύμφωνα με ποια κριτήρια όμως ορίζονται κάποιες θέσεις ως ουτοπικές την ίδια στιγμή που άλλες αναγνωρίζονται ως εφικτές; Δεν είναι η ίδια η πρόθεση της ριζοσπαστικής αλλαγής που κατατάσσει -ανεξαρτήτως περιεχομένου- κάποιες ιδέες στην κατηγορία του ουτοπικού; Ο όρος ουτοπραξία επιδιώκει να καταδείξει το πολιτικά κυριαρχικό περιεχόμενο της έννοιας της ουτοπίας.

Η έκθεση παρουσιάζει μία σειρά εννοιολογικών τεχνουργημάτων. Τα έργα παραθέτουν υπερβατικές σκέψεις και διαπεραστικά μηνύματα που οπτικοποιήθηκαν για να επικοινωνηθούν.

Η Ουτοπραξία θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη. Η δεύτερη έκθεση θα πραγματοποιηθεί τον χειμώνα του 2012-3.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Vanessa Billy, Μαρία Γεωργούλα, Martin Creed, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Pravdoliub Ivanov, Runo Lagomarsino, Filippo Minelli, Κώστας Μπασάνος, Navid Nuur, Miklos Onucsan, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Σαχπάζης, Nedko Solakov, Έφη Σπύρου

Επιμέλεια: Ευαγγελία Λεδάκη

Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Παρ 11.30-21.00, Σαβ-Κυρ 11.30-17.00
Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012, 20.30

No Comments

Post A Comment