FIFO.GR | Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού – Συμμαχία ενάντια στην πείνα
1125
post-template-default,single,single-post,postid-1125,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1
Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού – Συμμαχία ενάντια στην πείνα

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, αύριο 16 Οκτωβρίου, από το ΥΠΑΑΤ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού γιορτάζει εφέτος τα τριάντα της χρόνια. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί πρωτίστως την καταπολέμηση της πείνας στον πλανήτη, όπου ένας στους έξι ανθρώπους υποσιτίζονται και 5 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο πεθαίνουν από την ίδια αιτία.

Η φετινή επέτειος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη σημερινή συγκυρία, όπου η διεθνής οικονομική κρίση προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στον τομέα των τροφίμων, επιτείνοντας την επισιτιστική ανασφάλεια διεθνώς. Το 2009 περάσαμε το οριακό κατώφλι του 1 δις πεινασμένων στον κόσμο εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών των τροφίμων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη παραγωγή των αγροτικών προϊόντων.

Το σύνθημα της φετινής επετείου γίνεται πραγματικότητα όταν οι κρατικοί, κοινωνικοί και ιδιωτικοί φορείς, οι Κυβερνήσεις και οι Διεθνείς Οργανισμοί, συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα για να νικήσουν την πείνα, την ακραία φτώχεια και τον υποσιτισμό.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, συνεισφέρει στην όλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας, είτε με την διάθεση πιστώσεων είτε με παροχές σε είδος, είτε με αναπτυξιακά προγράμματα για μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μια σειρά αναπτυσσομένων γειτονικών μας χωρών, της Αφρικής, της Ασίας και όπου αλλού προκύπτει έκτακτη ανάγκη.

Η αποτελεσματική όμως αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης ξεπερνά τα όρια μιας πολιτικής βασισμένης σε παραδοσιακές πρακτικές αναπτυξιακής βοήθειας. Η διατροφική κρίση δεν είναι ένα κυκλικό συγκυριακό φαινόμενο. Η άμβλυνσή της απαιτεί αλλαγές όχι μόνο στις δομές των τοπικών αγορών και παραγωγικών συστημάτων αλλά και στους κανόνες του διεθνούς εμπορικού συστήματος.

Η μακροπρόθεσμη βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη απαιτεί την διεθνή αλληλεγγύη, υπαγορεύοντας το σχεδιασμό μιας δίκαιης εμπορικής και αναπτυξιακής πολιτικής, μιας παγκόσμιας πολιτικής για την παραγωγή τροφίμων αλλά και δεσμεύσεων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

Πηγή: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


No Comments

Post A Comment