FIFO.GR | Σκακιστική Συνάντηση Κορυφής στην «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων
7259
post-template-default,single,single-post,postid-7259,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

Σκακιστική Συνάντηση Κορυφής στην «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων

Μια μεγάλη σκακιστική αναμέτρηση διοργανώνεται στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, την Δευτέρα 30 Μαΐου 2011 και ώρα 17.00 (Κεντρική αυλή, Πειραιώς 100, Γκάζι), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 1ου Διεθνούς Σκακιστικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα από 18-27 Ιουνίου.

Δύο κορυφαίοι Έλληνες γκραν μαιτρ, ο Χρίστος Μπανίκας και ο Σπύρος Καπνίσης θα συναντηθούν σε ένα ματς γρήγορου σκακιού τεσσάρων παρτίδων, που αναμένεται με πολύ ενθουσιασμό από τους φίλους του πνευματικού αυτού αθλήματος. Στο χώρο θα υπάρχει αναρτημένη ειδική οθόνη για να μπορούν όλοι οι θεατές να παρακολουθούν την εξέλιξή του, ενώ ταυτόχρονα ο προπονητής σκακιού Ηλίας Κουρκουνάκης θα αναλύει τις κινήσεις, στους παρισταμένους. Ο αγώνας θα μεταδοθεί ζωντανά από το internet.

Ο Χριστόδουλος Μπανίκας γεννήθηκε το 1978. Υπήρξε πρωταθλητής Ευρώπης στο γρήγορο σκάκι (2002), οκτώ φορές πρωταθλητής Ελλάδος (2001-6, 2008-9) και τρεις φορές σε ηλικιακές κατηγορίες (1990 κάτω των 12, 1993 κάτω των 16 και 1996 κάτω των 20), ενώ έχει κερδίσει τέσσερα χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα νέων (1996-8). Στην Ολυμπιάδα των Πνευματικών Αθλημάτων στο Πεκίνο το 2008, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο μπλιτς.

Έχει κατακτήσει πολλές επιτυχίες με την Εθνική Ελλάδος στις οκτώ Ολυμπιάδες που συμμετείχε έως τώρα και σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ διακρίθηκε και με την Εθνική Νέων κάτω των 16 ετών όταν αυτή κατέκτησε την 2η θέση παγκοσμίως το 1994. Το κορυφαίο του ELO ήταν 2617 (Μάρτιος 2010). Συμμετείχε σε ματς επίδειξης μπλιτς εναντίον του Kasparov το 2001.

Ο Σπύρος Καπνίσης γεννήθηκε το 1981 και έχει σπουδάσει χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έχει κατακτήσει δύο πανελλήνια πρωταθλήματα παίδων-εφήβων το 1993 (κάτω των 12) και το 1996 (κάτω των 16), ενώ ανακηρύχθηκε Πρωταθλητής Μεσογείου στο 1ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Ανδρών στη Βηρυτό, το 2003. Κατέλαβε την τρίτη θέση στο Πρωτάθλημα Ανδρών το 2008 και την δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Ανδρών 2010, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, με μισό βαθμό μικρότερο από τον εννέα φορές πρωταθλητή Ελλάδος Βασίλη Κοτρωνιά.

Είσοδος ελεύθερη

1o Διεθνές Σκακιστικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ

Το 1ο Διεθνές Σκακιστικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα από 18 – 27 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Marbella, υπό την αιγίδα του Δήμου Κερκυραίων. Πρόκειται για μια μοναδική, σε παγκόσμιο επίπεδο, διοργάνωση που συνδυάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα σκακιστικών αγώνων με σημαντικά έπαθλα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, διασκέδαση και διακοπές υψηλού επιπέδου.

Ομιλίες με συζήτηση, σεμινάρια, βραδιές θερινού κινηματογράφου, ολοήμερη τουριστική περιήγηση του νησιού, συναυλίες, θεματικές βραδιές, ειδικά θεματικά δείπνα, όπως Κινεζικό, Αρχαίο Ελληνικό και Σκακιστικό, συνθέτουν ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό και συναρπαστικό.

Ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί στις παράλληλες εκδηλώσεις για τα συνοδά μέλη, όπως εργαστήρια τοπικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, μαθήματα χορού, μαθήματα μπριτζ και πολλές άλλες δραστηριότητες. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη του σκακιού, να παίξουν συναρπαστικά παιχνίδια στον παιδότοπο και στην πισίνα, να διαγωνιστούν αλλά και να δημιουργήσουν ανακαλύπτοντας τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους διασκεδάζοντας.

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρίας Άνοιας και γίνονται με την ευγενική χορηγία και συμπαράσταση της Pfizer.

Το σκάκι είναι μία «γυμναστική του μυαλού», η οποία βοηθά το πνεύμα, όσο η γυμναστική βοηθάει το σώμα. Δεκάδες μελέτες αποδεικνύουν ότι η ενασχόληση με σύνθετες δραστηριότητες, οι οποίες απαιτούν από εμάς να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, συνδέεται άμεσα με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ. Πρόσφατες έρευνες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ηλικιωμένοι που παίζουν συστηματικά σκάκι και άλλα απαιτητικά πνευματικά παιχνίδια, έχουν έως και 74% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης νόσου Alzheimer.

Πλήθος μελετών επίσης έχουν δείξει αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στο σκάκι, ως πνευματικό άθλημα, και στη νόσο Alzheimer. Οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Νόσου Alzheimer θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση του κοινού, μέσα από ενημερωτικό υλικό, για τα συμπτώματα, και την πρόληψη της νόσου. Αυτό θα γίνει σε ειδικό περίπτερο στους χώρους των προ – φεστιβαλικών εκδηλώσεων, το οποίο θα επιγράφεται ως «Alzheimer – Σκάκι 0 – 1».

No Comments

Post A Comment