FIFO.GR | Τρίο ΙΑΜΑ – Ένα δυναμικό τρίο σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα σύγχρονης μουσικής στις 1 και 2 Μαρτίου 2012 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση
7602
post-template-default,single,single-post,postid-7602,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

Τρίο ΙΑΜΑ – Ένα δυναμικό τρίο σε ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα σύγχρονης μουσικής στις 1 και 2 Μαρτίου 2012 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Τρίο ΙΑΜΑ

Τρίο ΙΑΜΑ

Το Τρίο ΙΑΜΑ, ένα από τα πιο πρωτοποριακά ελληνικά σύνολα σύγχρονης μουσικής, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, παρουσιάζοντας μια επιλογή από συνθέσεις του ρεπερτορίου του, στις 1 και 2 Μαρτίου 2012 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Στο πρόγραμμα θα ακουστούν οι συνθέσεις May του Γερμανο-Ισλανδού Steingrimur Rohloff, ο οποίος το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο Bernd-Alois Zimmermann, Brahms im Spiegelkabinett [Ο Μπραμς στο δωμάτιο με τους καθρέπτες] του Αργεντινού Carlos Stella, γνωστού για το ετερογενές μουσικό υλικό που χρησιμοποιεί στις συνθέσεις του, Cendres της Kaija Saariaho, καθώς και οι ελληνικές συνθέσεις In the Vestige of the Present [Στα ίχνη του παρόντος] του Δημήτρη Παπαγεωργίου, Helix του Αντώνη Ανισέγκου και Vox Oblique του Δημήτρη Οικονόμου.

Τα τρία αδέρφια, Γιάννης Ανισέγκος (φλάουτο), Μαρία Ανισέγκου (τσέλο) και Αντώνης Ανισέγκος (πιάνο), εμφανίζονται ως Τρίο ΙΑΜΑ από το 2004. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει στην πλειονότητά τους συνθέσεις που έχουν γραφτεί ειδικά για το τρίο, σε πολλές περιπτώσεις από νέους Έλληνες συνθέτες, κάτι που καθιστά το τρίο σημαντικό όχημα για τη σύγχρονη μουσική στη χώρα μας.

Το Τρίο ΙΑΜΑ έχει εμφανιστεί επίσης στην Κύπρο, στη Γερμανία και στην Ελβετία. Το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο τους CD, με τίτλο Present Perfect, το οποίο περιέχει επτά έργα Ελλήνων συνθετών.

Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00

Τρίο ΙΑΜΑ
Γιάννης Ανισέγκος: φλάουτο
Μαρία Ανισέγκου: τσέλο
Αντώνης Ανισέγκος: πιάνο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δημήτρης Παπαγεωργίου
In the Vestige of the Present

Kaija Saariaho
Cendres

Αντώνης Ανισέγκος
Helix

Διάλειμμα

Steingrimur Rohloff
May

Carlos Stella
Brahms im Spiegelkabinett

Δημήτρης Οικονόμου
Vox Oblique

Εισιτήρια: 18 € | Μειωμ. 10 €
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.

1Comment
  • mklambatsea
    Posted at 00:04h, 28 March Reply

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
    Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
    Παρασκευή 4 Μαΐου, ώρα 20:00
    Συναυλια της Σοπρανο Μαρικας Κλαμπατσεα
    «Τα Τρένα II»

    Τα Tρένα αυτά που μετέφεραν εκατομμύρια Εβραίων και πολιτικών κρατουμένων στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης, γίνονται σύμβολο πάνω στο οποίο η Μαρίκα Κλαμπατσέα πλέκει το νήμα μιας σπαραχτικής μουσικής διαδρομής που διασχίζει όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τον Μεσοπόλεμο και φτάνοντας ως την μεταπολεμική περίοδο.

    Η Μαρίκα Κλαμπατσέα, Σοπράνο (δραματική κολορατούρα), Συνθέτης και Πιανίστρια στο χώρο της Πρωτοποριακής μουσικής, ιδιαίτερα γνωστή στο εξωτερικό για τις επιτυχημένες συναυλίες της στην Αγγλία, τις οποίες το Arts Council εχει επανειλημμένα επιβραβεύσει και στηρίξει, όπως και για τη συμμετοχή της σε διάφορα Φεστιβάλ σαν αυτά του Εδιμβούργου και Πράγας, έχει τιμηθεί παράλληλα με το Ελληνικό Κρατικό βραβείο για το έργο της «Καλάμιτι Τζέιν- Γράμματα στην κόρη της» (2003).

    Χαρακτηριστικές είναι οι μουσικές της παρεμβάσεις στην κλασσική φόρμα, και οι ελεύθεροι φωνητικοί και συνθετικοί της αυτοσχεδιασμοί. Η φωνή της ακροβατεί σε τέσσερις οκτάβες. Η Herald Tribune έγραψε χαρακτηριστικά για τη φωνή της: «νότες Μαρίας Κάλλας αλλα και Janis Joplin»

    Ο Γιώργος Κουρουπός έγραψε για τον πρώτο της δίσκο ‘La Saradua’:
    “ Παρωδία είναι συχνά το όπλο της εξέγερσης μας ενάντια σε ότι μας καταπιέζει. Άλλοτε πάλι η έκφραση της απόγνωσης μας απέναντι στο ανέφικτο, η μεταμφίεση της επιθυμίας σε αποστροφή. Σπανιότερα υπερβαίνει τον ίδιο της τον εαυτό και ανυψώνεται στο επίπεδο της αληθινής δημιουργίας. Αυτό νομίζω συμβαίνει στην περίπτωση των συνθέσεων για φωνή και πιάνο της Μαρίκας Κλαμπατσέα. Μια συγκινητική κατάθεση, άμεση, σύγχρονη, σπαρακτική, – μια φωνή παραμορφωμένη κάτω απο το βάρος ενος πολιτισμού που κλυδωνίζεται και παραπαίει –’’.

    Η συγκλονιστική της εμπειρία απο την επίσκεψη της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Dachau, έγινε αφορμή για έρευνα και μελέτη τραγουδιών που γράφτηκαν μέσα στα ναζιστικά στρατόπεδα .

    Με άξονα το βραβευμένο με Grammy έργο του Steve Reich, “Different Trains”, που θα ακούγεται σε ολη τη διάρκεια της συναυλίας σαν leitmotiv, ένα έργο όπου το τρίξιμο των γραμμών, τα φρεναρίσματα, τα σφυρίγματα και ο συνεχής μονότονος ήχος του τρένου, πάνω σε παλιές και σκουριασμένες γραμμές, έρχεται να συναντήσει πέντε ψυχρά ηχογραφημένες φωνές που προφέρουν αποκομμένες φράσεις, λειτουργεί σαν ενα εξαιρετικό ηχητικό πλέγμα, η Μαρίκα Κλαμπατσέα χτίζει πάνω σ’ αυτό τις δικές της παρεμβάσεις και δημιουργεί μια μοναδική, πρωτοποριακή σύνθεση.

    Ένα ακόμη τραγικό πρόσωπο που «πρωταγωνιστεί» σ’ αυτό το σπαρακτικό μουσικό ταξίδι αποτελεί η Γαλλοεβραία σοπράνο και πιανίστρια Fania Fenelon, η οποία τραγουδούσε σε καμπαρέ μέχρι το 1943 που την συνέλαβαν οι Ναζί, βρέθηκε στο στρατόπεδο του Auschwitz και «είχε την τύχη» να πάρει μία θέση στη γυναικεία ορχήστρα του στρατοπέδου.
    Η Μαρίκα Κλαμπατσέα σ’ ενα «διάλογο» με την φιγούρα της Fenelon, ξαναζωντανεύει την ιστορία της κι ερμηνεύει αυτοσχεδιάζοντας «επιθετικά!!!» αποσπάσματα από την “Madame Butterfly” του Giacomo Puccini, το “Un Bel di vedremo”, μιά χαρακτηριστική άρια που οι Ναζιστές αξιωματικοί του Στρατοπέδου και βασανιστές της την εξανάγκαζαν να τραγουδά.

    Ανάμεσα στα φρεναρίσματα και τα τριξίματα των τρένων, ακούγονται ιστορίες ανθρώπων μεταφρασμένες σε τραγούδια, πολλά απ αυτά απαγορευμένα, όπως χαρακτηριστικά το Νανούρισμα στα Yiddish “Makh zu die Eygelekh” (κλείσε τα ματάκια). Στο τραγούδι αυτό ο συνθέτης David Beygelman, που εξοντώθηκε στο θάλαμο των αερίων στο Auschwitz, ακούει τον βουβό πόνο της μάνας που νανουρίζει το παιδί της για τελευταία ίσως φορά.

    Θα ακουστούν έργα επίσης των Kurt Weill, Gustav Mahler, Henryk Górecki, τραγούδια Εβραιο-γερμανικά (Yiddish) και spirituals, όπως και δημιουργίες του συγκλονιστικού Πολωνού συνθέτη και τραγουδοποιού Aleksander Kulisiewitz, που επέζησε μετα απο 7 χρόνια κράτησης στο στρατοπεδο Sachsenhausen. Έγραψε ο ίδιος και συνέλεξε ηχογραφήσεις τραγουδιών που γράφτηκαν απο άλλους κρατουμένους σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

    Η Κλαμπατσέα ερμηνεύει επίσης τραγούδια Τσιγγάνων και πολλές φορές άγνωστων συνθετών που γράφτηκαν στα ναζιστικα στρατοπεδα, άλλα που απαγορεύτηκαν και άλλα που τραγουδήθηκαν στα γκέτο και όχι μόνο. ΤΑ ΤΡΕΝΑ συνθέτουν και φέρνουν στην μνήμη τη μουσική εμπειρία εκείνων των ανθρώπων που βρήκαν την δύναμη και κατάφεραν να κάνουν τον πόνο και τον φόβο τους τραγούδι, να ξορκίσουν τον θάνατο με την τέχνη
    … Μιά μουσική κατακραυγή, που υμνεί την ανθρώπινη ζωή και θυμίζει πως η δύναμη και η θέληση που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του, μπορεί να νικήσει τις πιο δύσκολες καταστάσεις, τις πιο ακραίες μορφές βίας, καταπίεσης και ρατσισμού.

    Συμπράττουν, οι κορυφαίοι σολίστ Σωκράτης Άνθης (τρομπέτα), Χρήστος Ζερμπίνος (ακορντεόν), Νίκος Τσαλίκης (πιάνο) και το κουαρτέτο εγχόρδων που αποτελείται από τους βιολονίστες Gennadiy Bykov και Florenc Sulkuqi, τον βιολίστα Matasaru Laurentiu και τον τσελίστα Ευγένιο Μπένση.
    Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Νίκος Χαριζάνος και τη σκηνοθεσία δημιούργησε ο Νίκος Βεργίτσης.
    Την επιμέλεια βίντεο φρόντισε ο Παναγιώτης Τσάγκας και την επιμέλεια φωτογραφίας η Ρόζα Μαραγκοπούλου.


    CHRISTINE TSEKOURA
    +302106529863
    +302106518511

Post A Comment