FIFO.GR | Τρίτη, 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
5196
post-template-default,single,single-post,postid-5196,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1
Διεθνής Αμνηστία

Τρίτη, 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Διεθνής Αμνηστία

Διεθνής Αμνηστία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, η Διεθνής Αμνηστία, καλεί τις κυβερνήσεις να σέβονται και να προστατεύουν το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Σεξουαλικών και Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων τους.

Η Διεθνής Αμνηστία εστιάζει ιδιαίτερα στην προστασία των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στη Νικαράγουα, καθώς οι βιασμοί και η σεξουαλική κακοποίηση είναι εξαιρετικά διαδεδομένα στη χώρα. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης, από το 1998 έως το 2008, πάνω από τα 2/3 των βιασμών που καταγγέλθηκαν αφορούσαν κορίτσια κάτω των 17 ετών. Για τα κορίτσια που κατορθώνουν να καταγγείλουν το περιστατικό, ο αγώνας για δικαιοσύνη αποτελεί τραυματική εμπειρία και, τις περισσότερες φορές, κατηγορείται το θύμα και όχι ο θύτης. Τα νεαρά θύματα λαμβάνουν ελάχιστη ή καμία υποστήριξη από το κράτος προκειμένου να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Επιπλέον, κάποιες από τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού μένουν έγκυοι. Παρόλα αυτά, νόμος του 2008 ποινικοποιεί όλες τις μορφές εκτρώσεων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και για παιδιά – θύματα βιασμού. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Πρόεδρο της Νικαράγουας να λάβει μέτρα πρόληψης κατά της σεξουαλική κακοποίησης των κοριτσιών, να προστατέψει τα θύματα και να εγγυηθεί την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και σε υπηρεσίες αποκατάστασης. Τέλος, καλεί τις αρχές να επανεξετάσουν το νόμο για την ποινικοποίηση κάθε μορφής έκτρωσης.

Τρίτη, 8 Μαρτίου, στην Αθήνα:

Πλατεία Κοραή: Από τις 12:00 έως τις 18:00, ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας θα βρίσκονται στην Πλατεία Κοραή με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και τη συγκέντρωση εκκλήσεων προς τον Πρόεδρο της Νικαράγουας, ώστε να διασφαλίσει την προστασία των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των νεαρών κοριτσιών στη χώρα. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί δρώμενο και έκθεση φωτογραφίας, με υλικό από την έρευνα της οργάνωσης στη Νικαράγουα.

Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία στηρίζει τη δράση της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με τίτλο «3 λεπτά χωρίς τις γυναίκες», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, στις 17:00.

Θεατρική παράσταση: «Ο Θάνατος και η κόρη», Θέατρο «Άνεσις» – Θεατρική Σκηνή «Ανδρέας Βουτσινάς» (Κηφισίας 14, Αθήνα). Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη Διεθνή Αμνηστία και μέρος των εσόδων θα διατεθούν για τους σκοπούς της

Παίζουν: Κατερίνα Λέχου, Αλέξανδρος Σταύρου, Μάνος Ζαχαράκος

Μετάφραση-σκηνοθεσία: Χρήστος Καρχαδάκης

Σκηνικά-κοστούμια: Μυρτώ Αναστασοπούλου

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική επιμέλεια: Αντώνης Καχριμάνης

Ώρα: 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 19€ και 14€ μειωμένο

Εισιτήρια – κρατήσεις: 210 74 88 881, 210 7488 882

Τρίτη, 8 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη:

Προβολή της ταινίας Όταν πέφτει το σκοτάδι, ώρα 19:00, στο Μουσείο Κινηματογράφου (Αποθήκη Α’, Λιμάνι). Την ταινία θα προλογίσει η Αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Ειρήνη Τσολάκη. Θα μιλήσουν, επίσης:

Ιφιγένεια Καμτσίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου στο Νομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Έφη Βουτυρά, Κοινωνιολόγος- Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο ‘Μακεδονία’

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πηγή: http://www.amnesty.org.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment