FIFO.GR | Υπερκαινοφανής – Supernova από 27/9 έως 27/10/2012 στο TAF
8265
post-template-default,single,single-post,postid-8265,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1

Υπερκαινοφανής – Supernova από 27/9 έως 27/10/2012 στο TAF

Το TAF παρουσιάζει την έκθεση Υπερκαινοφανής-Supernova που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου 2012.

Η χάραξη, από τη στιγμή που ξεκινάει, σηματοδοτεί την αρχή μιας ιστορίας η οποία από εκεί και πέρα εξελίσσεται μέχρι να καταστραφεί και να δημιουργήσει κάτι νέο, έναν καινούριο τόπο. Υπάρχει ένας διαρκής παραλληλισμός ανάμεσα στη χαρακτική και την ιστορία του supernova, αυτός του «υπερκαινοφανούς φαινομένου», ο οποίος μάλιστα σχετίζεται άμεσα με τα σημερινά κοινωνικά δεδομένα.

Ταυτόχρονο διακύβευμα αποτελεί η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας μέσα από τη θορυβώδη καταστροφή του παρελθόντος. Είτε αναφερόμαστε σε ιδέες είτε σε τρόπους ζωής, είναι σαφής η έμμεση αναφορά στη σημερινή κατάσταση, στις συνθήκες που επικρατούν μετά την κατάρρευση της καθημερινότητας όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Καλούμαστε, λοιπόν, να προσαρμοστούμε δίνοντας λύσεις σε ζητήματα που δημιουργήθηκαν από αυτήν την κατάρρευση.

Υπάρχει ένας διαρκής παραλληλισμός ανάμεσα στη χαρακτική όπως την αντιλαμβανόμαστε και την ιστορία του supernova• αυτού του «υπερκαινοφανούς φαινομένου» που σχετίζεται άμεσα με την τωρινή πραγματικότητα. Είναι σαν δυο φωνές που ψιθυρίζουν η μια στην άλλη δυο εκδοχές της ίδιας ιστορίας.

Τον Ιούλιο του 185 μ.Χ. οι αστρονόμοι παρατηρητές του ουρανού στην Κίνα παρατήρησαν και κατέγραψαν ένα καινούριο αστέρι, το οποίο ύστερα από οκτώ μήνες έπαψαν να εντοπίζουν στο ουράνιο στερέωμα. Ένα γιγαντιαίο άστρο είχε εκραγεί και η λάμψη αυτής της έκρηξης έφτασε μέχρι τη Γη αφού ταξίδεψε στο διάστημα μερικές χιλιάδες χρόνια. Ήταν ένα σουπερνόβα, το πρώτο σουπερνόβα που παρατήρησε και κατέγραψε ο άνθρωπος. «Έζησε» όσο καιρό κράτησε η κυρίως έκρηξη και μετά «εξαφανίστηκε» από τα μάτια των ανθρώπων, αφήνοντας ένα αποτύπωμα που έγινε γνωστό ως το Νεφέλωμα του Κενταύρου.

Συμμετέχοντες: Μαριλένα Συνοδινού, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Ματίνα Γεωργά, Παρασκευή Παπαδημητρίου, Ορέστης Συμβουλίδης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Κλέβες Κρίσικο

Επιμέλεια: Παρασκευή Παπαδημητρίου

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας: Κυρ-Παρ 12.00-21.00, Σαβ-Κυρ 12.00-17.00
Εγκαίνια: Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, 20.30

No Comments

Post A Comment