FIFO.GR | Χιλιάδες άνθρωποι καθηλωμένοι υπό «οικτρές» συνθήκες σε ιταλικό νησί
6690
post-template-default,single,single-post,postid-6690,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1
Lampedusa

Χιλιάδες άνθρωποι καθηλωμένοι υπό «οικτρές» συνθήκες σε ιταλικό νησί

Lampedusa

Lampedusa

Χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων εγκατέλειψαν τη Βόρεια Αφρική μετά τις πρόσφατες ταραχές, είναι καθηλωμένοι στην ιταλική νήσο Λαμπεντούσα υπό οικτρές συνθήκες, δήλωσε σήμερα αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας στο νησί.

Η σαφής αξιολόγηση της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Αμνηστίας εκδόθηκε την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποσχόταν να «καθαρίσει τη Λαμπεντούσα μέσα σε 48-60 ώρες».

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 6.000 ξένοι υπήκοοι στο νησί, κυρίως από την Τυνησία.

«Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει αμέσως αυτή την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από την αποτυχία της να οργανώσει έγκαιρα και μεθοδικά μεταφορές από τη Λαμπεντούσα σε εγκαταστάσεις της ιταλικής ηπειρωτικής χώρας», δήλωσε η Anneliese Baldaccini, μέλος των αντιπροσώπων της Διεθνούς Αμνηστίας στο νησί.

Περίπου 22.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Λαμπεντούσα τις πρόσφατες εβδομάδες, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη μετακινηθεί σε άλλα μέρη της Ιταλίας.

Πολλοί από τους ευρισκόμενους στη Λαμπεντούσα δεν έχουν λάβει την πιο στοιχειώδη ανθρωπιστική βοήθεια, όπως καταφύγιο, ιατρική περίθαλψη, στρώματα, κουβέρτες και πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, όπως διαπίστωσε η ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ χιλιάδες συνεχίζουν να κοιμούνται έξω.

Ο ατομικός έλεγχος για την αξιολόγηση πιθανών αναγκών προστασίας έχει επίσης καταρρεύσει εντελώς.

«Οι ατομικές ανάγκες όλων όσων φτάνουν στην Ιταλία πρέπει να υποβάλλονται σε επαρκή αξιολόγηση και όλοι πρέπει να αποκτούν πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες χορήγησης ασύλου, κάτι που δεν είναι δυνατό εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης στη Λαμπεντούσα», δήλωσε η Anneliese Baldaccini.

«Επίσης, οι ιταλικές αρχές δεν πρέπει να υποθέτουν ότι όσοι φτάνουν στη Λαμπεντούσα είναι οικονομικοί μετανάστες».

Οι ιταλικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν την άμεση μεταφορά όλων των ξένων υπηκόων που παραμένουν στη Λαμπεντούσα σε άλλα μέρη της Ιταλίας.

Η Διεθνής Αμνηστία τους έχει καλέσει να ξεκαθαρίσουν πού θα μετακινηθούν οι άνθρωποι αυτοί, καθώς και το νομικό καθεστώς των εγκαταστάσεων όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν.

«Οι ιταλικές αρχές πρέπει να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει να επιληφθούν των άμεσων αναγκών των ανθρώπων και να αναστείλουν οποιαδήποτε σχέδια για την εκτέλεση συλλογικών απομακρύνσεων», δήλωσε η Anneliese Baldaccini

Πηγή: http://www.amnesty.org.gr

No Comments

Post A Comment