FIFO.GR | Η καλεσμένη των Χριστουγέννων της Ελένης Σαραντίτη
3171
post-template-default,single,single-post,postid-3171,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1
Η καλεσμένη των Χριστουγέννων

Η καλεσμένη των Χριστουγέννων της Ελένης Σαραντίτη

Η δεκαοκτάχρονη Ειρήνη ανακαλεί στη µνήµη της τα πιο ξεχωριστά, µέχρι τότε, Χριστούγεννα της ζωής της και µε έναν ζωηρό, γεµάτο αίσθηµα µονόλογο, παρόµοιο µε εξοµολόγηση, µας τα κάνει γνωστά.

Ήταν µικρούλα και στην πόλη τους όλοι ετοιµάζονταν για τη µεγάλη γιορτή. Τα σπίτια γεµάτα ευωδιές, τα µαγαζιά γεµάτα, οι φούρνοι µοσχοµύριζαν και τα παιδιά, από πόρτα σε πόρτα, έλεγαν τα κάλαντα. Ευχές κι αγκαλιάσµατα, επιστροφή των ξενιτεµένων, επισκέψεις, κι ένας ήλιος σαν καλοκαιρινός. Παραµονή Χριστουγέννων, ηµέρα χαρµόσυνη για όλους, αλλά όχι για τη Μαγδαληνή, µια γυναίκα αποµονωµένη, µε την ψυχή φορτωµένη πίκρα από αβάσταχτο πένθος.

Χρόνια ολοµόναχη η Μαγδαληνή, είχε γίνει σαν αγρίµι και ήταν εχρθρική, προς τα παιδιά προπαντός. Τα Χριστούγεννα όµως εκείνα, χάρη στην Ειρήνη και την οικογένειά της, κι έπειτα από ορισµένα ενδιαφέροντα γεγονότα, η ερημίτισσα αφέθηκε ξανά στη ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής, αισθάνθηκε πάλι τη φιλία και την αγάπη, γιορτάζοντας κι αυτή το θαύμα της Γέννησης µα και τη δική της αναγέννηση.

Μια ιστορία αγάπης, αλληλεγγύης και σεβασμού στις προσπάθειες του ανθρώπου για αξιοπρέπεια.

Η Ελένη Σαραντίτη γεννήθηκε και ανατράφηκε στη Νεάπολη Λακωνίας, αλλά από δεκαεπτά ετών ζει στην Αθήνα.

Στα δεκαεννέα της τύπωσε το πρώτο της βιβλίο µε διηγήματα. Δίδαξε παιδική λογοτεχνία στη Λεόντειο Σχολή και για αρκετά χρόνια υπήρξε αναγνώστρια κειµένων σε εκδοτικό οίκο της Αθήνας.

Συνεργάστηκε µε πολλές εφηµερίδες µε διηγήµατα, ταξιδιωτικά κείµενα, ποικίλα άρθρα, κριτικές βιβλίων, ενώ από εικοσαετίας είναι τακτική συνεργάτις της Ελευθεροτυπίας στις σελίδες του βιβλίου.

Το νεανικό µυθιστόρηµά της Κάποτε ο κυνηγός… απέσπασε τον Έπαινο της UNESCO στον Παγκόσµιο Διαγωνισµό Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου το 1997, το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το ιστορικό µυθιστόρηµά της Ποθητή – Χρόνια σαν τη φωτιά τιµήθηκε µε το Βραβείο Μυθιστορήµατος της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραµµάτων. Το δε µυθιστόρηµά της Ο Κάβος του Αγίου Αγγέλου ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο το 2000.

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

ISBN: 978-960-16-3975-8

ΣΧΗΜΑ: 12,5Χ18,5

ΣΕΛΙΔΕΣ: 32

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 6,50 €

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Πηγή: http://www.patakis.gr

No Comments

Post A Comment