FIFO.GR | Η οικονομία στις ελληνικές πόλεις – κράτη: 1. Οι δομές και η παραγωγή
2703
post-template-default,single,single-post,postid-2703,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1
Η οικονομία στις ελληνικές πόλεις - κράτη: 1. Οι δομές και η παραγωγή

Η οικονομία στις ελληνικές πόλεις – κράτη: 1. Οι δομές και η παραγωγή

Η οικονοµία της αρχαίας Ελλάδας είναι ένα παραδοσιακό πεδίο αντιπαραθέσεων. Συχνά εκλαμβάνεται ως αντιπροσωπευτική όλων των κοινωνιών που προηγήθηκαν του σύγχρονου καπιταλισμού και υποστηρίζεται ότι µόνο µια πολιτισμική και κοινωνιολογική προσέγγιση θα μπορούσε να εξηγήσει επαρκώς τα δεδομένα που αφορούν την παραγωγή, την κατανάλωση και τις εµπορικές συναλλαγές. Ο Alain Bresson επιχειρεί να αντικρούσει την άποψη αυτή. Αξιοποιώντας τις νεοθεσµικές θεωρίες και επανεκτιµώντας τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδοµένα, καταλήγει στο συµπέρασµα ότι η οικονοµία στην αρχαία Ελλάδα διέθετε µια δική της λογική.  Στον τόµο αυτό παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο της µελέτης και εξετάζονται διεξοδικά οι θεσµοί των πόλεων-κρατών που διαµόρφωσαν τις δοµές της αγοράς και αποτέλεσαν τη βάση της οικονοµικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Έτσι κατανοούµε πώς ο ελληνικός κόσµος µπόρεσε να επωφεληθεί κατά το µέγιστο δυνατόν από το φυσικό περιβάλλον και από τον δυναµισµό του πληθυσµού. Στη συνέχεια ο συγγραφέας αναλύει την αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή και προτείνει µια απάντηση στο πάντα αιχµηρό ερώτηµα της υποτιθέµενης «αποτυχίας της αρχαίας οικονοµίας να περάσει στον καπιταλισµό».Η εξαιρετική και πρωτοποριακή αυτή έρευνα αποτελεί σταθμό στη μελέτη της αρχαίας Ελλάδας. Απευθύνεται τόσο σε ιστορικούς όσο και σε οικονομολόγους.

Ο Alain Bresson είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό και μέλος του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Έχει επίσης διδάξει στα Πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Σικάγου. Ειδικεύεται στη μελέτη της οικονομίας στον ελληνικό χώρο κατά την αρχαιότητα.

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ/ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ISBN: 978-960-16-3372-5

ΣΧΗΜΑ: 17Χ24

ΣΕΛΙΔΕΣ: 360

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 22,10 €

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Πηγή: http://www.patakis.gr

No Comments

Post A Comment